منو
 کاربر Online
903 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline معصومه قاسمی 3 ستاره ها ارسال ها: 372   در :  شنبه 11 شهریور 1385 [04:24 ]
  مشاهده یک ابرنواختر در زمان وقوع آن
 

ستاره شناسان می گویند برای نخستین بار توانسته اند یک ابرنواختر «انفجار یک ستاره در حال مرگ» را هنگام وقوع آن مشاهده کنند.
به گزارش شبکه BBC ، ابرنواختر یکی از خشن ترین رویدادهای کیهانی است و زمانی اتفاق می افتد که سوخت یک ستاره عظیم و قدمی عملا به پایان می رسد و ستاره از درون متلاشی شده و می میرد.
رصدهای این ستاره شناسان که جزئیات آن در نشریه علمی نیچر تشریح شده است بهترین تصویررا تا به امروز از این انفجارهای کیهانی نشان می دهد.
ستاره شناسان معمولا ابرنواخترها را چندین روز پس از وقوع آن کشف می کنند.
اما در این مورد ستاره شناسان از پیش از وقوع آن باخبر شده بودند.
تلسکوپ فضایی «سوئیفت» ناسا در ماه فوریه یک فوران کوتاه اشعه گاما را که از هسته این ستاره محکوم به مرگ ساطع می شد ردیابی و ستاره شناسان را از یک انفجار قریب الوقوع ستاره ای باخبر کرد.
فوران های اشعه گاما معمولا چند ثانیه طول می کشد اما در این مورد 40 دقیقه ادامه داشتند. با زایل شدن آثار فوران اشعه گاما ستاره منفجر شد و امواج تکان دهنده خود را راهی فضای بی کران کرد.
ستاره شناسان با استفاده از سه تلسکوپ نصب شده روی سوئیفت و تلسکوپ های زمینی برای 17 روز این رویداد را که با تبدیل ستاره به یک توده غبار روشن بود زیر نظر داشتند و مطالعه کردند.
این انفجار در فاصله 440 میلیون سال نوری از زمین روی داد. دانشمندان تخمین می زنند که جرم این ستاره پیش از انفجار تقریبا 20 برابر خورشید بوده باشد.
حاصل چنین انفجاری می تواند پیدایش یک ستاره نوترونی باشد که مثل یک فانوس دریایی، می چرخد و با انرژی زیاد می تپد.
اما برخی از ستارگان بی نهایت عظیم پس از انفجار به سیاهچاله بدل می شوند به طوری که حتی نور قدرت فرار از قوه جاذبه عظیم آنها را ندارد.

پیش از وقوع ابرنواختر ابتدا مقداری انرژی از آن فوران می کند که به فلاش اشعه ایکس موسوم است و این در واقع مانند خبر وقوع ابرنواختر است.
تلسکوپ فضایی سوئیفت اصولا برای یافتن فوران اشعه ایکس و گاما (GRBs) طراحی و ساخته شده است. همانطور که از نام آن پیدااست انفجار اشعه گاما با تشعشع شدید و فشرده این اشعه همراه است و تصور می شود که از ابرنواخترها نشات می گیرد.
البته همه ابرنواخترها با فوران شدید اشعه گاما همراه نیستند اما هنوز معلوم نیست که چرا در مورد برخی این اتفاق نمی افتد.
فلاش اشعه ایکس همان نوع خفیف تر فوران اشعه گاما است. تاکنون مشخص نبود که آیا این رویدادهای کم انرژی تر از انفجار گاما، ناشی از همان فرآیند فروپاشی در جریان ابرنواخترها هستند یا خیر.
تازه ترین مطالعات ظاهرا تایید می کنند که این رویداد ناشی از همان فرآیند فروپاشی در جریان ابرنواخترها است.
آزاد شدن انرژی در جریان فلاش اشعه ایکس برای تقریبا 15 دقیقه طول می کشد و پس از آن مرحله رهایی که برای یک روز ادامه خواهد داشت شروع می شود. در این مرحله امواج کوبنده سطح ستاره را می شکافد و باعث آزاد شدن انرژی ستاره می شود.
مرحله بعد با تشعشع انرژی در فضا در کلیه فرکانس ها همراه است و برای چند روز تا چند ماه ادامه دارد.
چهار گروه از ستاره شناسان به جمع آوری داده ها در مورد این ابرنواختر پرداختند و نتایج تحقیقات جداگانه خود را در شماره روز پنجشنبه 31 اوت نیچر چاپ کرده اند.
پائولو مازالی یکی از نویسندگان مقاله در موسسه ماکس پلانک در آلمان گفت: «این رصدها زمانی را ثبت می کنند که ستاره در حال فروپاشیدن است، جداره بیرونی و بخش اعظم جرم خود را رها می کند و تنها بقایای فشرده ای از آن باقی می ماند. به نظر ما بقایای فشرده ای که باقی مانده اند یک ستاره نورترونی است».

  امتیاز: 0.00