منو
 کاربر Online
988 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline فیروزه نجفی 3 ستاره ها ارسال ها: 775   در :  پنج شنبه 15 شهریور 1386 [07:02 ]
  سومین همایش رویت هلال ماه و تقویم در دانشگاه تهران
 

سومین همایش رویت هلال ماه و تقویم در دانشگاه تهران برگزار شد.


به گزارش خبرنگار «علمی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، آیت‌الله عمید زنجانی در آیین افتتاحیه سومین همایش رویت هلال ماه و تقویم اظهار داشت: غرب تلاش زیادی را در مورد نجوم انجام داده است خصوصا از زمان کپرنیک تحول عظیمی در نجوم ایجاد شده است که توانسته نظریه مهم خورشید محوری را تثبیت کند.


وی تصریح کرد: اما منجمان اسلامی نیز در علم نجوم، مفاخر و نظریه‌های مهمی را به ثبت رساندند و بسیاری از محاسبات نجوم اسلامی و استخراجات آن هنوز پابرجا و قابل اتکا است و در کنار آن نیز اثبات نظریه جاذبه و محوریت خورشید در منظومه شمسی از یافته‌های منجمان غربی است که آنها نیز بر صحت خود پابرجا مانده است.


رییس دانشگاه تهران افزود: اما آن چیزی که مشخص است در نجوم غربی به مساله رویت هلال ماه به دلیل تقارن علم در غرب با مساله مسحیت توجهی نشده است، چرا که شما نه تنها در نجوم بلکه در تمامی علوم غربی می توانید نشانه‌های از آموزه‌های مسیحی را ببینید.


وی خاطر نشان کرد: با این اوصاف وظیفه شرعی، ملی، شرعی و سیاسی دانشمندان و منجمان اسلامی است که به بخش اوقات شرعی و رویت هلال ماه توجه خاصی داشته باشیم.


آیت الله عمید زنجانی، ادامه داد: همانطور که علما تاکید داشته‌اند آنانی که فقه می‌خوانند باید نجوم اسلامی را نیز بیاموزند و مساله ارتباط نجوم با فقه اسلامی یک ارتباط ناگسستنی است.


وی خاطر نشان کرد: موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران با همت والا و توجه ویژه به امر رویت هلال ماه و تقویم این مساله را دنبال می‌کرده است و امید است با تلاش بیش از پیش این موسسه بتوان این موسسه را تبدیل به مرجعی جهت موضوعات فقهی و نجوم کرد که اسلام به واقع به آن نیاز دارد.


رییس دانشگاه تهران در ادامه با اشاره به ارتباط موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران با حوزه خاطر نشان کرد: ارتباط موسسه با حوزه‌های علمیه بسیار حائز اهمیت است اما باید به این نکته توجه داشت که حوزه یک اقیانوس علم و دانشمند است و اگر موسسه ژئوفیزیک بتواند دانشمندان و صاحبنظران حوزه را شناسایی کند می‌تواند از نظرات آنها بهره‌مند شود.


وی در پایان تاکید کرد: لازم است در حوزه نیز موسسه‌ای جهت توجه به نجوم و مساله رویت هلال ماه تشکیل شود تا از این منظر هم بتوان به فقه اسلامی کمک کرد.


به گزارش ایسنا، دکتر نعمت الله ریاضی، استاد نجوم دانشگاه شیراز نیز پیرامون معیارهای رویت پذیری و تقویم قمری، اظهار داشت: معیارهای سمتی و ارتفاعی سابقه طولانی در رویت هلال ماه دارد و از زمان ابوریحان بیرونی به این روش توجه شده است، اما معیارهای دیگری نیز برای رویت‌پذیری مانند سن ماه از زمان بابلی، ضخامت هلال، زمان مکث و معیارهای تلفیقی که به تازگی توسط عوده در سال 2006 میلادی به ثبت رسیده است وجود دارد و هنوز هم معیارهای تشخیص به سمت تعالی حرکت می‌کند.


وی افزود: در چند سال اخیر در کشور ما به معیارها توجه شده است.


استاد نجوم دانشگاه شیراز پیرامون معیارهای رویت پذیری و تقویم قمری با اشاره به معیار تلفیقی خاطر نشان کرد: در این نوع معیار از دو متغیر ارتفاع و ضخامت هلال ماه بهره می‌گیرند، اما چیزی که مهم است، آن است که ابزارها در مساله رویت نقش بسزایی را ایفاء می‌کند که از ساده‌ترین این ابزارها می‌توان به دوربین‌های اپتیکی دو چشمی اشاره کرد.


وی یادآور شد: معیارهای رویت هلال ماه در آینده به سمت علمی‌تر و محاسباتی تر پیش می‌رود و می‌توان در سالهای آتی از مشاهدات طول موج الکترومغناطیسی در امواج رادیویی، پرتوهای مادون قرمز، ایکس و گاما جهت رویت هلال ماه استفاده کرد.


ریاضی افزود: یکی دیگر از مسایل مستقیم سازی داده‌های سمتی و ارتفاعی است که با استفاده از آن و قرار دادن متغییرها در فرمول و سپس به دست آوردن متغییر لاندا نمودار رویت هلال ماه را ترسیم کرد.


وی افزود: برای اوقات شرعی این مساله جا افتاده است که هر شهر افق خاص خود را دارد و اصراری نیست که همه مردم در یک زمان نماز را ادا کنند. اما این مساله در موضوع رویت هلال ماه و آغاز ماه شریف یک مقوله دشوار است و ناگزیر هستیم که تفاوتی بین ماه قمری و تقویم ماه شمسی قایل شویم.


استاد نجوم دانشگاه شیراز پیرامون معیارهای رویت پذیری و تقویم قمری تاکید کرد: تمام این موضوعات هم از باب فقهی و شرعی و هم از دیدگاه علمی به این مساله ختم می‌شود که باید در مفهوم جهانی و مفهوم موضعی در تقویم و رویت هلال ماه تفاوت قایل شد.


مهندس سید قاسم رستمی نیز در ادامه سومین همایش رویت هلال ماه و تقویم در مورد مدل مثلثی پیش‌بینی رویت هلال ماه در روز اظهار داشت: مساله‌ حائز اهمیت این است که در معیارهای موجود مشکل نقص در فرمول ریاضی وجود دارد و داده‌های رصدی نوین در آن مورد توجه قرار نگرفته و مساله بعدی این است که تمامی معیارها برای هنگام شب و بعد از غروب خورشید است.


وی ادامه داد: برای رسیدن به مدل رویت هلال ماه در روز موضوعاتی نظیر شروع و پایان روز، مکث هلال از قبل از طلوع خورشید تا بعد از طلوع خورشید و رویت پذیری هلال مورد توجه است.


قاسمی افزود: عوامل مؤثر در رصد هلال ماه در روز نظیر ضخامت هلال، ارتفاع هلال، اختلاف ارتفاع هلال و خورشید است.


محسن قاضی میرسعید، رکورددار جهانی رویت هلال ماه‌های جوان اظهار داشت: در آخرین روزهای ماه شعبان المعظم المبارک و رمضان شور و شوق فراوانی برای رویت هلال ماه در کشور ایجاد می‌شود و همه به تکاپوی رویت هلال ماه می‌افتند.


وی افزود: در رویت هلال ماه عوامل مختلفی وجود دارد اما باید تاکید کرد که دانستن حداقل دانش ریاضی، فیزیک، کامپیوتر، مثلثات به رویت هلال ماه کمک بسیاری می‌کند.


قاضی میرسعید ادامه داد: در رویت هلال ماه عواملی نظیر ارتفاع هلال بخش درخشان هلال زمان، مکث، اختلاف سطح، لیبراسیون، ضخامت میانی هلال، طول کمان، عرض دایره البروجی، اوج حضیض و اوج شفافیت جو، از عوامل مهم رویت است.


وی یادآور شد: اما چیزی که در رصد بسیار مهم است انجام توامان رصد با محاسبه فرمولی است که بتواند کمک بسیاری به تشخیص درست زمان رویت هلال ماه بکند.


منبع: ایسنا

  امتیاز: 0.00