منو
 کاربر Online
573 کاربر online
 : تاریخ
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبير گروه تاريخ 3 ستاره ها ارسال ها: 204   در :  سه شنبه 17 آذر 1388 [04:07 ]
  ایران مادی
 

پرورش اسب در ایران مادی

دیاکونف مورخ روسی معتقد است که مادی ها چون صاحب فرهنگ و تمدن کشاورزی و دامداری بودند به تربیت چهارپایان پرداختند .تربیت اسب گرچه نزد اقوام کاسی نیز رواج داشت ولی باید دانست که در شرق آشور ، اسبهای بسیار تندرو تربیت میکردند و آشوری ها هر وقت از مادها خراج میگرفتند ، از مادها اسب دریافت می داشتند .آنها عرابه‌های خود را با اسبهای تیز رو حرکت میدانند و این شیوه را به دوره پارسیان (هخامنشیان منتقل کردند .آن طور که مورخین اکثراً نوشته اند خاستگاه پرورش اسب نزد آریائی‌ها بوده و سپس مادها به این کار دست زدند و از طریق اقوام کاسی به بین النهرین (میان رودان) ، این شیوه رسوخ کرد .

زبان وخط مادی

از زبان مادی ها اسنادی به دست نیامده است ، نولد که میگوید: «اگر کتیبه های بدست آمده را به دقت مورد مطالعه قرار دهیم از حیث زبان و خط عین کتیبه های پادشاهان هخامنشی است».«جیمز دارمستتر» (james darmesteter) نیز عقیده داشت که «اوستا» کتاب مقدس زرتشتیان به زبان مدی نوشته شده‌است. به هر حال شکی نیست که زبان مادی با زبان پارسی قدیم تقریباً یک زبان بوده و تفاوت جزئی با آن داشته چنانچه در زمان «استرابون» پارسی ها و مادی‌ها زبان یکدیگر را به خوبی می‌فهمیدند. بعضی از زبان شناسان معتقدند که زبان کردی امروزی را می توان مشتق از زبان مادی ها دانست. به علت آنکه در دخمه ای که در صحنه نزدیک کرمانشاه یافته اند که علامت «اهورا مزدا»(هرمزد) در بالای آن نقش بسته نشان میدهد که آنها «اهورامزدا»پرست بوده‌اند .

عمده ترین آثار به جامانده از عصر مادها

صاحب نظران از قبیل دیاکونف ، مشیر الوله پیرنیا ، عقیده دارند که مادها هنر معماری را از مردمان «وان» پایتخت «آرارات» (اورارتو) اقتباس کرده اند و چون ا ز مادها ، بنا ها ، حجاری ها و سنگ نوشته های قابل مطالعه و بررسی باقی نمانده است، اظهار نظر وسیع تر در این باره که معرف جزئیات این تقلید باشد میسر نیست .عمده این آثار به قرار زیر است:



1- شیری که از سنگ ساخته اند و در همدان است . این شیر تا سال 930 میلادی ایستاده بوده و با مرور زمان ناقص شده و آسیب دیده

2- قبر صخرهای نزدیک صحنه ( بین کرمانشاه و همدان) که از لحاظ ساختمانی داخلی پیچ در پیچ است . بر فراز این قبر نقش بالدار خورشید که نشانه فرشته روشنائی است به چشم ما میخورد .

3- قبر کیاکسار سومین شاه ماد در قیزقاپاق نزدیک رود زاب کوچک قرار دارد و قبر آستیاگ در محل دکان داود نزدیک سر پل ذهاب است.
هنر هخامنشی با توجه به شکوه و عظمت آن باید تقلیدی از عصر مادها دانست .

4- آثار موجود در گنج زیویه که برای نخستین بار در 1947 میلادی (1326) شمسی تصادفاً توسط کشاورزان کشف گردید . روستای زیویه در نزدیکی سقز قراردارد که در جنوب دریاچه ارومیه قرار دارد . در این نقطه آثاری از دولتهای مانائی که با اجداد مادها که علیه آشوری ها متحد شده اند وجود دارد و حتی آثار سکاتی هم در زیویه وجود دارد.

  امتیاز: 0.00