منو
 صفحه های تصادفی
فرهنگسرای ورزش
روانشناسی کودک
عدم تعیین وقت برای ظهور - پیشوایان معصوم
قدر ستارگان
عباس علیه السلام و مبارزه در روز عاشورا
آگاهی و اطلاعات اثر بخش در تنیس
رشته ریاضی
hemorrhoids
بز کوهی
کانیهای گوهری
 کاربر Online
1140 کاربر online
 : تاریخ
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر دوره متوسطه 2 ستاره ها ارسال ها: 94   در :  یکشنبه 26 شهریور 1391 [09:25 ]
  بخش بیست و نهم :‌ (قسمت ششم)
 

ری اسلامی، سده‌های نخستین
یزدگرد سوم آخرین پادشاه ساسانی پس از نبرد جلولا از حلوان به ری آمد و آخرین نبردهایش را جمع‌آوری کرد، ولی موفق نشد به اصفهان گریخت. فتح ری پس از فتح بزرگ مسلمانان در نهاوند در سال بیست هجری قمری رخ داد. ولی سرزمین ری به تدریج به دست فاتحان افتاد. در زمان یزدگرد سوم فرمانروایی شهر ری بر عهده سیاوخش مهرانی (سیاوش مهرانی) مرزبان دوره ساسانی بود. وقتی که سپاه اسلام به سر کردگی عروه‌بن زید طائی) به ((ری آمد با اسلام آوردن شخصی به نام فرخان و پیوستن او به سپاه عرب، موجب فتح ری گردید. شهر ری آنقدر آبادو ییلاقات بسیار مصفّا داشت که بعضی از سرداران عرب به طمع رسیدن به فرمانروایی ری به هر کاری دست می‌زدند از جمله آن که عمر سعد سردار یزدبن معاویه حاضر شد که در عوض فرمانروایی ملک ری، با امام حسین علیه‌السلام وارد جنگ شود. مردم ری بارها از ظلم بنی امیه دست به شورش زدند. در زمان خلافت عباسیان شیعیان حضرت علیعلیه‌السلام در ری رو به افزایش گذاشتند. اما عباسیان نیز از ظلم به مردم ری راه فرزندان معاویه را در پیش گرفتند. اما مردم ری از شیعیان پشتیبانی می کردند چنان‌چه حضرت ابوالقاسم عبدالعظیم حسنی در زمان متوکل عباسی به ری آمد و در 250 هجری قمری در آن جا رحلت کرد و هم‌چنین حضرت امام‌زاده حمزه از اولاد امام موسی کاظم علیه‌السلام و برادر حضرت امام رضا علیه‌السلام به ری آمد و در آن جا وفات یافت. امیراسماعیل سامانی به ری توجه خاص داشت و برادر خود ابوصالح منصور را به فرمانروایی ری گماشت.
شهر ری در 331 هجری قمری در دست فرمانروایی چون رکن‌الدوله از آل‌بویه بود و این شهر تا زمان غزنویان که محمود غزنوی آن را فتح کرد. رکن‌الدوله دیلمی به طور توأم بر اصفهان و ری حکومت داشت و این دو شهر به منزله پایتخت‌های او بود. ری در زمان سیده ملک خاتون مادر مجدالدوله دیلمی حاکم و فرمانروای بزرگ شهر ری بود. زمین لرزه سال 346 هجری قمری 120 روستای جنوب ری را خراب کرد. ری در زمان آل بویه مرکز بزرگ تشیع بود و مدارس دینی به سرپرستی محمدبن یعقوب کلینی و ابوجعفر محمدبن بابویه ایجاد شدند. در زمان دیلمان، مراسم عزاداری حسین بن علی علیه‌السلام در کلیه نقاط ری به ویژه در جوار مدفن شاه عبدالعظم حسنی با شکوه برگزار می‌شد. می‌توان گفت که دوران طلایی شهر ری دوران حکومت آل بویه بود زیرا دانشمندی چون ابوریحان بیرونی و ابن سینا در ماوراءالنهر به این شهر آمده و با دانشمندان ری مباحثه داشته‌اند و فردی مثل محمد زکریای رازی شیمی‌دان بزرگ تاریخ بشریت از این شهر بوده‌است. علاوه بر این چون طبق روایات کوه بی‌بی شهربانو مدفن زوجه امام حسین علیه‌السلام است بدست آل بویه ساخته‌شده است و در دوره این سلسله تعمیر شده‌است. بعد از غلبه محمود غزنوی در 420 هجر قمری و غارت این شهر، فرزند او والی ری گردید. مدت سلطه غزنویان بر ری هشت سال بیشتر طول نکشید تا آن که طغرل سلجوقی به ری مسلط گردید. در 422 هجری قمری طغرل پایتخت خویش را از اصفهان به شهر ری منتقل کرد آثار دوره طغرل در ری در موزه پنسیلوانیا وجود دارد. در عهد طغرل بود که وزیر او مجدالملک اسعد بنای حضرت عبدالعظیم را تعمیر کرد. مقبره طغرل در جوار برجی در ری وجود دارد. در 572 زلزله ویرانگری بار دیگری ری را ویران کرد. در دوره مغول ارغوان خان حکومت ری را به پسرش غازان خان سپرد. تیموریان نیز در ری‌ آثار از خود گذاشتند و در 835 شاهرخ فرزند تیمور در ری سکه‌هایی ضرب کرد. در زمان صفویان اماکن متبرکه مانند بقعه حضرت عبدالعظیم حسنی تعمیر گردید و ضریحی بر مقبره بی‌بی شهر بانو گذاشته شد. در زمان آقا محمدخان قاجار در جوار شهرستان ری، شهرک طهران که بعداً آن را به صورت تهران نوشتند پایتخت دولت ایران گردید.

  امتیاز: 0.00