منو
 کاربر Online
777 کاربر online
 : تاریخ
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر دوره متوسطه 2 ستاره ها ارسال ها: 94   در :  شنبه 02 دی 1391 [07:58 ]
  قسمت سی و یکم (قسمت پایانی)
 

نصیبین: نام باستانی آن نیس بیس (Nis bis). شهری در 51 کیلومتری جنوب شرقی ولایت ماردین واقع در ترکیه فعلی. این شهر در مقابل شهر قامشلی (کامیشلی) سوریه است. شهر سنجار (سینگار) و نصیبین در زمان نرسی پادشاه ساسانی به روم واگذار گردید.

نیو شاهپور: شهری است که طبق بعضی از روایات دوره ساسانی شهر نیو شاهپور (نیشاپور کنونی) را شاپور اول ساسانی بنا نموده‌است.

وهرکان: همان شهر گرگان است که به هیرکانیا (وهرکانه) (ورکان) نیز نوشته‌اند.
هرمز اردشیر: نام باستانی (رام هرمز) بوده‌است.
هرمزدگان: همان دشت هرمزد است که بین بهبهان و شوشتر است در این محل بین اردشیر بابکان و اردوان پنجم جنگی روی داد که به کشته‌شدن اردوان پنجم خاتمه یافت. به این منطقه دشت هرمزدگان نیز می‌گویند.
هزارستان: منطقه‌ای کوهستانی در نواحی مرکزی افغانستان. آب‌هایی که این منطقه را مشروف می‌کنند از رودهای هریرود و مرغاب است. حدود منطقه هزار از شمال به کوه بابا، از جنوب و شرق به دره هلمند (هیرمند) و از غرب به سرزمین هرات محدود می‌شود. نام سابق آن غور بوده‌است که سلسله غوریان نام خود را از این منطقه گرفته‌اند. مرکز منطقه، فیروزکوه. باستان‌شناسان ویرانه‌های فیروزکوه را در 1957 از دل خاک بیرون کشیدند، چون چنگیزخان مغول این شهر را ویران نموده بود. این شهر را نباید با شهر فیروزکوه که در راه مازندران است اشتباه کرد.

هگمتانه: همان اکباتان یا هگباتان و بعداً تبدیل به آمادانه و سپس به همدان تبدیل شده‌است. هگمتانه به معنی محل اجتماع. همدان (هگمتانه) پایتخت مادها بود. اکباتانا (اکباتان) یعنی همدان و کامبادان (کرمانشاه) جزئی از ماد بزرگ بود. راگا (رگه) (ری) نیز از شهرهای مهم ماد بزرگ بود. ولی ماد کوچک دربردارنده، آتروپاتن یا آذربایجان بود. پارادیز (پردیس‌ها) که باغات مصفاتی بودند در همدان در دوره‌های منتهی به الوند ایجاد شد. کلمه پارادیز بعداً به زبان‌های اروپایی وارد شده و معنی باغ و بهشت را برای آن نوشتند.

هیرمند: رودی که در افغانستان جریان دارد. از رشته کوه بابا در غرب کابل سرچشمه می‌گیرد و در سمت جنوب وارد سیستان می‌شود و به دریاچه هامون می‌ریزد. نام دیگر آن هلمند است (Helmand) نام باستانی آن اتوماندر (Etomander) . در داخل افغانستان رود ارغنداب نیز به آن می‌پیوندد. افغان‌ها از زمان استقلال تا کنون مانع ورود اب هیرمند به خاک ایران می‌شوند و از این جهت دریاچه هامون و منطقه سیستان خشک است و با آن که تا کنون قراردادهایی با دولت‌های افغانستان منعقد شده‌است ولی به علت اجرا نشدن آن از جانب دولت‌های موجود در افغانستان، بخش‌هایی از سیستان در خشکی به سر می‌برند.
یزد: از شهرهای باستانی ایران که نام باستانی آن ایساتز (ایزدان) بوده. این شهر یکی از مراکز زرتشتیان ایران بوده‌است. یزد ویرانه‌هایش که در زمان مادها بر اثر زلزله ایجاد شده کشف گردیده است.
شهر امروزی یزد به فرمان یزدگرد دوم ساسانی ساخته شده و به دستور این پادشاه مدتی از فرماندهان نظامی او به نام‌های بیده، عقرا و میبد مأموریت یافتند که سه آبادی در اطراف شهر یزد ایجاد کنند. پس از فروپاشی ساسانیان و پیروزی مسلمانان بیشتر مردم یزد مسلمان شدند ولی جمعیت زرتشتیان این شهر نیز با وجود این کم نشد و بیشتر به سمت هندوستان مهاجرت کردند. زرتشتیان شهر یزد را مقدس می‌شمارند و در آن آتشکده دارند. در اسطوره‌های ایران از یزد به عنوان زندان اسکندر یاد می‌کنند.

  امتیاز: 0.00