منو
 کاربر Online
483 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  چهارشنبه 04 تیر 1393 [16:44 ]
  وضعیت رویت پذیری هــلال ماه رمضـــان1435
 

مقارنه ی ماه و خورشید برای شروع ماه مبارک رمضان در روز جمعه 6 تیر ماه 93 برابر با 29 شعبان 1435 و 27 ژوئن 2014 ساعت 11:38:11 به وقت مرکزی ایران روی خواهد داد . در لحظه ی غروب این روز مختصات هلال ماه برای پنج نقطه ی شاخص کشور به صورت زیر خواهد بود :

تصویر

با توجه به موارد فوق ، هلال ماه رمضان در غروب جمعه 6 تیرماه 93 در تمام پهنه ی کشور زودتر از خورشید غروب خواهد کرد . ضمن اینکه به دلیل فاز ، ضخامت و جدایی زاویه ای ، حتی قبل از غروب نیز با هیچ تلسکوپ و ابزار رصدی به روشهای معمول در کشور ، قابل مشاهده و یا آشکارسازی نخواهد بود . بنابراین ماه شعبان ، سی روزه می باشد .
از طرفی در نگاه اول اینچنین استنباط می شود که چون هلال ماه ، در مورخ جمعه 6 تیر قابل رویت نیست ، پس حتماً بعد از گذشت یک شبانه روز و افزایش سن ، جدایی زاویه ای و دیگر پارامترها ، به راحتی و در ارتفاعی مناسب دیده می شود ، اما نه ، اینگونه نیست ، از قضا رصد هلال ماه رمضان 1435 به لحاظ مختصات و پارامترهای خاص آن به راحتی قابل مشاهده نخواهد بود ، ضمن اینکه رصد آن از لحاظ علمی مهم و استفاده از روشهای تخصصی رویت هلال ماه در شکار آن موثر خواهد بود . علت اصلی که باعث سخت تر شدن رصد این هلال شده است ، عرض دایره البروجی منفی پنج و نیم (5:35-) می باشد که باعث شده ارتفاع این هلال در لحظه ی غروب خورشید بسیار پایین باشد ضمن اینکه قرار داشتن ماه در دورترین فاصله از زمین هم بر این موضوع موثر می باشد .
بنابراین ، مختصات هلال ماه را برای غروب روز شنبه 7 تیر در جدول زیر مرور می کنیم :


تصویر

قبل از قضاوت در مورد جدول فوق ، به بررسی نقشه های مربوط به رویت پذیری هلال ماه بر اساس سه معیار عوده ، یالوپ و آفریقای جنوبی می پردازیم :
معیار عوده :
بر اساس این معیار ، هلال ماه رمضان در شامگاه شنبه 7 تیرماه 93 در استانهای شمالی کشور با ابزار رصدی و در دیگر نقاط کشور با چشم غیر مسلح به شرط داشتن افق صاف و ایده آل دیده می شود .


تصویر

معیار یالوپ :
بر اساس معیار یالوپ ، کشور ایران به سه قسمت تقسیم می شود :
قسمت اول : شامل استانهای شمالی کشور مثل آذربایجانها و خراسانها و استانهای گیلان ، مازندران و تهران ، که در این استانها ، مشاهده ی هلال ماه با استفاده از ابزارهای رصدی (تلسکوپ و دوربین های دوچشمی متوسط به بالا) میسر خواهد بود .
قسمت دوم : شامل استانهای سمنان ، کهکیلویه و بویر احمد ، یاسوج ، همدان ، قم ، اصفهان ، یزد ، شمال استانهای کرمان و فارس و... ، که در این استانها امکان مشاهده هلال با چشم غیر مسلح وجود دارد اما استفاده از ابزار رصدی (دوربین های دوچشمی متوسط)، شرط احتیاط خواهد بود .
قسمت سوم : شامل استانهای جنوبی مثل سیستان و بلوچستان ، جنوب کرمان و جنوب فارس ، هرمزگان ، بوشهر و جنوب خوزستان ، هلال ماه رمضان در غروب روز شنبه ، به شرط داشتن افق مناسب با چشم غیر مسلح قابل رویت است .

شکل شماره 163
تصویر

معیار رصدخانه ی آفریقای جنوبی :
بر اساس این معیار ، کشور ایران ، در خصوص نحوه ی رویت هلال ماه به دو قسمت تقسیم می شود :
نیمه ی شمالی کشور که در آن هلال ماه با ابزار رویت می شود بدیهی است هر چه به سمت خط رویت پذیری نزدیک میشویم ، ابزار ساده تری نیاز می باشد .
نیمه ی جنوبی کشور که در آن هلال با چشم غیر مسلح رویت خواهد شد .

شکل شماره 164
تصویر


نتیجه :
با توجه به موارد فوق و همچنین نتایج بدست آمده از رصدهای مشابه که در کشور انجام شده است می توان نتیجه گرفت که در شامگاه شنبه 7 تیرماه 93 ، این هلال در نیمه ی شمالی کشور با تلسکوپ و دوربین های دوچشمی نسبتاً قوی و در نیمه ی جنوبی کشور با دوربین های دوچشمی متوسط رویت خواهد شد ، ضمن اینکه چنانچه رصدگر ، از افق ایده آل و عاری از غبار و ابر برخوردار باشد امکان رویت هلال در استانهای جنوبی و جزایر ایرانی خلیج فارس با چشم غیر مسلح نیز وجود دارد .

منبع: http://helalemah.ir

  امتیاز: 0.00