منو
 صفحه های تصادفی
دفتر روزنامه اختصاصی
ماجرای شتر امام سجاد علیه السلام
Integer
کار و تلاش امام علی علیه السلام
ماهیت دشمنان علی علیه السلام در گروههای مختلف
بررسی زندگی سیاسی امام سجاد علیه السلام
هماهنگی بین علم ودین در اندیشه امام خمینی
تیره کولوملیاسه
حرمت مؤمن
لیزرهای گازی
 کاربر Online
978 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  یکشنبه 21 دی 1393 [18:25 ]
  رصد خانه ملی- مطالعات ژئوتکنیک در قله گرگش- قسمت سوم
 

مطالعات ژئوتکنیکی محل احداث رصدخانه ملی در قلۀ گرگش (ساختگاه) در تابستان ۱۳۹۳ با حفر سه گمانه انجام شد.
قبلاً مطالعات زمین شناسی منطقه‌های گرگش و دینوا در سال ۱۳۸۹ و مطالعات مهندسی زمین‌شناسی و مهندسی زلزله قله گرگش در سال ۱۳۹۱ انجام شده بود. در مطالعه اول که به ویژگی‌های کلی دو منطقه و ساختار زمین‌شناسی آنها اختصاص داشت، معلوم شد که این دو منطقه به طور کلی از کیفیت لازم برای ساخت رصدخانه اپتیکیِ ردۀ چهار متر برخوردارند. در مطالعه دوم، که در مورد ساختار و ریخت‌شناسی و زمین‌شناسی قلۀ گرگش از جنبه های مهندسی همراه با نمونه‌برداری در اطراف ساختگاه صورت گرفت. مشخص شد که با توجه به رگه‌هایی از سنگ‌های دگرسانی که در لایه‌های زیری مشاهده می‌شود. ممکن است بخش‌هایی از سنگ زیر بنای محفظه و پایۀ تلسکوپ مقاومت‌ کافی را نداشته باشند. در این صورت می‌بایست زیر ساخت پایه و محفظه را به قدر کافی تقویت کرد تا از نشست‌های هرچند کوچک در طی چند ده سال بهره‌برداری از تلسکوپ جلوگیری شود.
به این منظور با همکاری و نظارت گروه زمین‌شناسان و متخصصان مکانیک سنگ، که در طراحی پایه تلسکوپ و محفظه با رصدخانه ملی ایران شرکت دارند، سه گمانه حفر شد. گمانه اول به عمق ۳۰ متر در مرکز دایرۀ پایه تلسکوپ و محفظه حفر شد و معلوم کرد که اگرچه لایه‌هایی از سنگ‌های دگرسان در عمق حدود ۱۰ تا ۱۲ متر وجود دارد، اما مقدار آن نگران‌کننده نیست و مکان مورد نظر برای استقرار تلسکوپ مناسب است. جای گمانه دوم در حاشیۀ دایرۀ پیرامونی و زیر محفظۀ تلسکوپ است که در آنجا رگه‌های سنگ دگرسان در سطح قله دیده می‎شود. گمانه سوم اندکی خارج از دایرۀ محفظه به سمت شمال و در جهت ساختمان پشتیبانی قرار دارد. عمق گمانه‌های دوم و سوم هر دو ۲۰ متر است که زمین شناسان و متخصصان سازۀ پایۀ آن را با توجه به کیفیت سنگ کافی می دانند. اکنون گزارش‌های حفر این گمانه‌ها و نتایج آزمایشگاهی مغزه‌های برداشت شده به طرح رصدخانه ارایه شده و در اختیار طراحان پایه تلسکوپ است.
جمع‌بندی نتایج گواه این است که مکان انتخاب شده برای احداث رصدخانه، شامل پایه تلسکوپ و محفظه پیرامون آن مناسب است و اقدام‌ها و تمهیدات لازم که می‌بایست هنگام عملیات عمرانی احداث بن- پایه (فونداسیون) انجام شود مشخص شده است.
منبع: ino.org.ir

  امتیاز: 0.00