منو
 صفحه های تصادفی
کاربر:علی اوسط
تسبیح فرشتگان برای دوستان و فرزندان امیرالمؤمنین
بردار و انتقال
حلاس بن عمرو و شهادت در کربلا
جمله
نقاشی اصیل ایرانی
طیف سنجی ماورای بنفش
توصیف امام خمینی از دوران نوجوانی خود
بافت سنگ آذرین
لقب رضا و علت آن
 کاربر Online
987 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  شنبه 30 مهر 1384 [06:55 ]
  ماده تاریک
 

سلام

آيا ميدونيد ماده تاریک چیه؟

تاريك يعني اينكه ... .

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  یکشنبه 01 آبان 1384 [06:59 ]
  > ماده تاریک
 

با سلام

با تشکر از همکار بسیار پرکار و فوق‌العاده جناب آقای آقاپور

بحثهای مکمل را در مقالات زیر میتوان یافت.


  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline فیروزه نجفی 3 ستاره ها ارسال ها: 775   در :  پنج شنبه 02 شهریور 1385 [11:13 ]
  ماهیت تاریک در عالم
 

تحقیقات گروهی از دانشمندان آمریکایی نشان می‌دهد که ماهیت تاریک حقیقاتا در فضا وجود دارد.

یافته‌های اخیر این دانشمندان که بر اساس اطلاعات به دست آمده از رصدخانه اشعه ایکس چاندرا و سایر تلسکوپ‌ها حاصل شده است، به بسیاری از تردیدها پایان داده است.

از دهه 30 میلادی به این سو اخترشناسان دریافته‌اند که بخش قابل توجهی از جهان باید از چیزی فراتر از مواد طبیعی ساخته شده باشد.

با این حال و طی 70 سال گذشته هیچ کس به مدرک قابل استنادی که نشان دهد ماهیت تاریک حقیقتا وجود دارد، دسترسی نداشته است.

اما اکنون تحقیقات اخیر این دانمشندان در دانشگاه آریزونا نشان داده است که عالم مملو از ماهیت‌های تاریک است.


منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  دوشنبه 29 آبان 1385 [08:54 ]
  انرژی تاریک
 

تلسکوپ فضایی و ارزشمند هابل در کشفی جدید به شواهدی دست یافته است که ضمن تایید نظریه‌های اولیه آلبرت اینشتین نشان می‌دهد نوعی انرژی مرموز و ناشناخته موسوم به انرژی تاریک حتی ‪ ۹‬میلیارد سال قبل وجود داشته و سبب گسترش ابعاد جهان شده است. به گزارش خبرگزاری رویترز، آدام ریس محقق دانشگاه جانز هاپکینز و نیز موسسه تلسکوپهای فضایی سازمان ناسا اعلام کرد کشف جدید به حل معمای انرژی تاریک که یکی از اساسی‌ترین سوالات علم فیزیک محسوب می‌شود، کمک بزرگی می‌کند.

تصویرتصویر


آلبرت اینشتین در نظریه‌های اولیه خود مطرح کرده بود که نیروی جاذبه بین مواد سبب می‌شود تعادل کیهان بر هم خورده و جهان منقبض شود و به همین جهت برای ایجاد تعادل نیروی ناشناخته دیگری باید در جهان وجود داشته باشد که وی آن را ثابت کیهانی (‪ (Cosmological Constant‬نامید. اینشتین بعدها این نظریه خود را پس گرفته و از آن به عنوان بزرگترین اشتباه عمر خود یاد کرد، اما دانشمندان سرانجام در سال ‪۱۹۹۸‬ موفق به مشاهده عملی شواهد این انرژی ناشناخته و پنهان شده و نظریات اولیه `اینشتین` را مجددا مطرح کردند.

به گفته ریس ، ویژگی ضد جاذبه انرژی تاریک همچنان در جهان هستی وجود داشته و سبب گسترش ابعاد جهان می‌شود و شواهد تازه بدست آمده تلسکوپ هابل نشان می‌دهد حتی ‪ ۹‬میلیارد سال قبل نیز جهان در اثر وجود همین انرژی در حال گسترش یافتن بوده است. عمر جهان در حدود ‪ ۱۳/۷‬میلیارد سال تخمین زده می‌شود. دانشمندان در این مطالعه ، ‪ ۲۴‬ستاره قدیمی را که همگی حدود ‪ ۹‬میلیارد سال قبل در انفجارهایی بسیار نورانی موسوم به `ابرنواختر`منفجر شده‌اند مورد بررسی قرار دادند.

به گفته محققان، این ستاره‌ها که هر کدام حدود ‪ ۱/۴‬برابر خورشید جرم داشته‌اند همگی در زمانی تقریبا مشابه منفجر شده و تمام جرم خود را به نور تبدیل کرده‌اند. دانشمندان با اندازه‌گیری نور شدید حاصل از این انفجارها که ‪۹‬ میلیارد سال قبل رخ داده و هم‌اکنون پس از طی کردن مسافت ‪ ۹‬میلیارد سال نوری به زمین رسیده، موفق شدند تاثیر `انرژی تاریک` بر گسترش جهان را در تمامی این مدت بسنجند.

نتایج این بررسی با تایید نظریه‌های مطرح شده در سال ‪ ۱۹۹۸‬مجددا بر وجود `انرژی تاریک` در جهان از میلیاردها سال قبل تاکنون تایید کرد. به رغم شناسایی شواهد جدید از وجود `انرژی تاریک`، ماهیت این انرژی همچنان برای فیزیک دانان به شکل معما باقی مانده‌است. اینشتین در زمان معرفی ثابت کیهانی و یا به عبارتی انرژی تاریک، آن را یک ویژگی مربوط به فضای بیکران نامید. برخی دیگر از نظریه‌پردازان آن را حاصل یک میدان الکترومغناطیسی بسیار عظیم می‌دانند و برخی دیگر نیز آن را به نکات ناشناخته قانون جاذبه ارتباط می‌دهند. نتایج این مطالعه در شماره ماه فوریه نشریه فیزیک نجوم (‪Journal‬ ‪ (Astrophysical‬به چاپ خواهد رسید.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  چهارشنبه 25 بهمن 1385 [13:30 ]
  رقابت برای درک اسرار ماده
 

فیزیکدانان در سه نقطه مختلف جهان رقابت چند میلیارد دلاری را برای حل معماهای فیزیک ذرات و درک هویت واقعی ماده موجود در جهان آغاز کرده‌اند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، هدف اصلی این محققان در این رقابت، کشف اسرار ماده اسرارآمیز موسوم به `ماده تاریک`، شناسایی فرم معکوس ماده موجود در جهان به نام `ضد ماده` و نیز شناسایی نوعی ذره ناشناخته به نام `هیگز بوسن` است که تمامی تلاش انسان پیش از این برای شناسایی هویت آن ناکام مانده است.

هفته گذشته و در شهر پکن یک کنسرسیوم بین‌المللی با اعلام طرح احداث پرهزینه‌ترین آزمایشگاه برخورددهنده ذرات در جهان به نام `برخورددهنده خطی بین‌المللی`(‪ (ILC‬با هزینه ‪ ۶/۷‬میلیارد دلار، بر شدت رقابت موجود در جهان برای کشف اسرار فیزیک ذرات افزود. آزمایشگاه `آی‌ال‌سی` متشکل از دو تونل ‪ ۳۱‬کیلومتری است که در آن‌ها فیزیکدانان الکترونهای اتمهای ماده را با ذرات مقابل آنها در اتمهای `ضد ماده` به نام `پوزیترون` و با انرژی ‪ ۵۰۰‬میلیارد الکترون ولت با یکدیگر برخورد می‌دهند و نتایج برخورد این ذرات با یکدیگر را برای حل معماهای فیزیک به کار می‌گیرند. در این تونلها الکترونها و پوزیترونها پیش از برخورد با یکدیگر به سرعتی نزدیک به سرعت نور دست می‌یابند.

مطالعات مهندسی لازم برای احداث آزمایشگاه `آی‌ال‌سی` در سال جاری آغاز می‌شود و تصمیم نهایی برای احداث این آزمایشگاه در سال ‪ ۲۰۱۰‬اتخاذ خواهد شد. در صورت توافق برای احداث این آزمایشگاه، سال ‪ ۲۰۱۲‬کار ساخت آغاز خواهد شد و در نهایت این مجموعه در پایان دهه میلادی آینده آماده بهره‌برداری خواهد بود.

به گفته `گی وورمسه` سرپرست `آزمایشگاه شتاب‌دهنده خطی فرانسه` که در همایش هفته گذشته شهر پکن حضور داشته‌است، توسط آزمایشگاه `آی‌ال‌سی` حداکثر اطلاعاتی که می‌توان با استفاده از دانش فعلی فیزیک ذرات بدان دست یافت، محقق خواهد شد.

در همین حال دانشمندان در آمریکا و اروپا نیز رقابت نزدیکی را برای درک هویت یکی از ناشناخته‌ترین و فرارترین ذرات فیزیک به نام ذره `هیگز بوسون` آغاز کرده‌اند. این ذره ناشناس نخستین بار در دهه ‪ ۱۹۶۰‬میلادی توسط `پیار هیگز` فیزیکدان انگلیسی معرفی شد. هرچند فیزیکدانان تاکنون موفق به مشاهده و درک هویت ذره `هیگز بوسون` نشده‌اند اما این تصور وجود دارد که همین ذره سبب پیدایش جرم در تمامی ذرات فیزیکی دیگر موجود در جهان می‌شود.

اگر وجود این ذره اثبات شود، نظریه موسوم به `استاندارد مدل` که از حدود یک قرن گذشته برای تشریح هویت ماده مورد استفاده قرار گرفته‌است، مورد تایید قرار می‌گیرد اما چنانچه ثابت شود ذره `هیگز بوسون` در جهان وجود ندارد، هویت ماده نیز همچنان به شکل یک معما برای فیزیکدانان باقی خواهد ماند. هم‌اکنون تنها چند ماه تا آغاز فعالیت قدرتمندترین آزمایشگاه فعلی برخورددهنده ذرات جهان به نام `برخورددهنده بزرگ هادرن`(‪ (LHC‬در اروپا باقی مانده‌است.

این آزمایشگاه در مرکز تحقیقات هسته‌ای اروپا(‪ (CERN‬در نزدیکی شهر ژنو و در زیر زمین در حال احداث است. در این آزمایشگاه، به جای کوباندن الکترونها و پوزیترون‌ها به یکدیگر، ذره دیگر موجود در هسته اتم یعنی پروتونها که از الکترونها سنگین‌تر هستند، در یک تونل ‪ ۲۶‬کیلومتری شتاب گرفته و به اندازه ‪ ۱۴‬تریلیون الکترون ولت انرژی می‌گیرند.

تا چند ماه پیش تصور می‌شد فیزیکدانان اروپایی در آزمایشگاه `ال‌اچ‌سی` به طور حتم قادر خواهند بود با فراهم کردن این شرایط برای پروتونها، زودتر از بقیه محققان در نقاط دیگر جهان ذره اسرارآمیز `هیگز بوسون` و ماهیت جرم در ماده را شناسایی کنند اما هم‌اکنون رقبای آمریکایی آنها نیز در `برخورددهنده تواترون` در آزمایشگاه `فرمی‌لب` در نزدیکی شیکاگو با آماده‌سازی شرایط برای انجام آزمایشهایی مشابه، خود را به کشف این حقایق نزدیک می‌بینند.

در آزمایشگاه‌های عظیم شتاب‌دهنده ذرات از قبیل آزمایشگاه `ال‌اچ‌سی` در اروپا و `برخورددهنده تواترون` در آمریکا، با استفاده از یک آهن‌ربای بسیار بزرگ، ذرات از قبیل الکترونها و یا پروتونها درون تونلهای ویژه شتاب می‌گیرند و به انرژی بسیار بالایی دست می‌یابند که در آن سطوح انرژی از نظر فیزیکدانان امکان آشکار شدن خواص ماده و مشاهده شدن ذرات `هیگز بوسون` ممکن خواهد بود.

از سوی دیگر روز پنج‌شنبه دانشمندان دانشگاه `استفورد` در آمریکا اعلام کردند به فناوری جدیدی به نام `شتاب‌دهنده پلاسما` دست یافته‌اند که به کمک آن می‌توان با هزینه‌ای بسیار کمتر و در آزمایشگاه‌های کوچکتر ذراتی نظیر الکترون و پروتون را به شتاب و انرژی لازم برای آزمایشهای فیزیکی رساند. در این روش که بین ‪ ۲۰‬تا ‪ ۲۵‬سال دیگر به صورت عملی قابل استفاده خواهد بود، به جای استفاده از آهن‌رباهای عظیم و تونلهای طویل، انرژی الکترونها با عبور از میان ابری از گازهای یونیزه شده به قطر تنها یک متر، به شدت افزایش می‌یابد و این ذرات با رسیدن به سطوح بالای انرژی برای انجام آزمایشهای لازم فیزیکی آماده می‌شوند.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  سه شنبه 08 اسفند 1385 [14:31 ]
  ماده تاریک
 

تصویر


  امتیاز: 0.00