منو
 کاربر Online
709 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  یکشنبه 07 آبان 1385 [14:44 ]
  مطالعه سه بعدی خورشید
 

دو کاوشگر بدون سرنشین و دوقلو روز چهارشنبه توسط یک موشک `دلتا` و از پایگاه فضایی `کیپ کاناورال` در فلوریدا با هدف مطالعه سه بعدی طوفانهای خورشیدی به طور موقت به مدار کره زمین ارسال شدند. به گزارش خبرگزاری رویترز، کاوشگرهای `استریو`(‪ (STEREO‬قادر خواهند بود از انفجارهای خورشیدی که سبب بروز طوفانهای خورشیدی می‌شوند، تصاویر سه بعدی بگیرند که این تصاویر می‌توانند با تعیین جهت حرکت طوفانهای خورشیدی، به دانشمندان در زمینه مطالعه این پدیده کمک قابل توجهی کنند.

تصویر

طوفانهای خورشیدی با انتشار میلیاردها تن ذرات پرانرژی و باردار کیهانی در فضا می‌توانند سبب از کارافتادن ماهواره‌های مخابراتی و ماهواره‌های مورد استفاده در سامانه‌های جهت یابی شوند، تجهیزات هواپیماهایی را که در نزدیکی قطبهای زمین پرواز می‌کنند مختل کنند و شبکه‌های توزیع برق در زمین را دچار مشکل سازند.

`تری کوسرا` محقق طرح `استریو` اعلام کرد هم‌اکنون تنها مطالعه دوبعدی خورشید ممکن است و به همین علت نمی‌توان تعیین کرد که آیا این طوفانها به سوی زمین حرکت می‌کنند و یا از آن دور می‌شوند. وی افزود: با کمک تصویربرداری سه بعدی می‌توان اطلاعات کاملتری در زمینه فعالیتهای خورشید به دست آورد مثلا این که طوفانهای خورشیدی با چه سرعتی حرکت می‌کنند و یا اینکه سرعت آنها در حال کاهش است یا افزایش.

به گفته `کوسرا`، این مطالب موارد مهمی هستند که برای تعیین دقیق اثر هر طوفان خورشیدی بر زمین، مورد نیاز خواهند بود. این دو کاوشگر توسط یک موشک `دلتا` ساخت شرکت `بویینگ` به طور موقت در مدار کره زمین قرار گرفتند.

در تاریخ ‪ ۲۵‬دسامبر، جاذبه ماه یکی از این کاوشگرها را از مدار زمین خارج و وارد مدار ستاره خورشید می‌کند .این کاوشگر در مداری مشابه مدار زمین به دور خورشید خواهد چرخید به نحوی که همواره جلوتر از زمین خواهد بود و زمین آن را در فضا تعقیب خواهد کرد.

دومین کاوشگر نیز در تاریخ ‪ ۲۱‬ژانویه و با روشی مشابه از مدار زمین خارج و وارد مدار ستاره خورشید می‌شود با این تفاوت که این کاوشگر در مسیر حرکت به دور خورشید، عقب تر از زمین بوده و همواره زمین را تعقیب خواهد کرد. بدین ترتیب این دو کاوشگر پس از قرار گرفتن در مدار به دور خورشید، از دو زاویه مختلف شروع به تصویر برداری از این ستاره می‌کنند و همانگونه که چشمهای انسان با مشاهده جهان از دو زاویه مختلف یک تصویر سه بعدی واحد را ایجاد می‌کنند، این کاوشگرها نیز یک تصویر سه بعدی از ستاره خورشید بوجود خواهند آورد.

دو کاوشگر `استریو` در اصل انفجارهای عظیم خورشید را زیر نظر خواهند گرفت. در این انفجارها حبابهای عظیمی از ذرات باردار از لایه‌های بیرونی جو خورشید خارج می‌شوند و هنگام رسیدن به زمین سبب پیدایش پدیده زیبای شفق قطبی در مناطق شمالی و جنوبی کره زمین می‌شوند.

اما طوفانهای خورشیدی خطراتی را نیز در پی دارند. یک طوفان خورشیدی عظیم در سال ‪ ۱۹۸۹‬سبب خارج شدن یک شبکه برق از مدار در کشور کانادا و قطع برق شش میلیون نفر در این کشور شد و سه سال قبل نیز مجموعه‌ای از انفجارهای خورشیدی ارتباط یک ماهواره ژاپنی را با زمین قطع کرد. به گفته `مایکل کیسر` محقق طرح `استریو`، انسان اکنون در زمینه پیش‌بینی وضعیت نجومی، مشابه موقعیت آن در دهه ‪ ۱۹۵۰‬در زمینه پیش‌بینی آب و هوای زمین قرار داشت.

وی یادآور شد در آن زمان محققان تا پیش از مشاهده ابرهای بارانی متوجه ظهور یک طوفان هاریکن نمی‌شدند و هم‌اکنون نیز امکان پیش‌بینی خطرات طوفانهای خورشیدی به شکل دقیق وجود ندارد که این مشکل به کمک طرح `استریو` به میزان زیادی برطرف خواهد شد.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  شنبه 28 آبان 1384 [15:49 ]
  خورشید هم بی‌قراری میکند؟!
 


از سال 2000 توفانهای شدید خورشیدی جوشش و خروش شدیدی را از خود نشان میدهد مه شدت این توفانها فوق‌العاده است. آقای ریچارد آلتروک در رصدخانه‌ای در ایالت نیومکزیکو در یکی از رصدهایش دریافته است که چند سال قبل از شروع توفانهای شدید ادواری یک جفت لکه نورانی در عرض جغرافیایی 55 درجه جغرافیایی شمالی و جنوبی خورشید ظاهر میگردد و سپس این لکه‌های نورانی به سمت قطبهای کره خورشید به حرکت در میایند.


آقای آلتروک اظهار میدارد که همیشه 15 ماه قبل از آنکه این لکه‌های نورانی ناپدید شوند، توفانهایی با شدت حداکثر در خورشید حادث میشود که زمان اوج بی‌قراری خورشید است. چون این لکه‌ها با سرعت یکنواختی حرکت میکنند ، پیش بینی تاریخ ناپدید شدن لکه‌ها و زمان بوجود‌ آمدن این توفانها به راحتی میسر و مقدور هست.

این توفانهای با شدت حداکثر با روشنایی شگفت انگیز در قطبهای خورشد خودشان را نشان میدهند.




  امتیاز: 0.00    نمایش یاسخ های این پست  
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  شنبه 05 آذر 1384 [10:15 ]
  کوره خورشید
 


این دشواریهای حل نشدنی که هنگام بحث درباره ساختن کوره های حرارتی هسته‌ای بر روی زمین پیش می‌آید در مورد خورشید که خود به منزله یک کوره غول پیکری است وجود ندارد. این کوره فلکی عملا یک دیواره گازی دارد که همان قشرهای خارجی جرم خورشید است که در نتیجه نیروهای جاذبه موجود میان ذرات در مجاورت یکدیگر نگاه داشته شده‌اند. به علاوه نیروهای جاذبه وسیله آن بوده‌اند تا درجه حرارت ابتدائی خورشید بدان اندازه فزونی یابد تا فعل و انفعالات حرارتی هسته امکانپذیر باشد.

تصویر


خورشید در آغاز زندگی توده عظیمی از گاز نسبتا سرد بوده است که به تدریج بر اثر انقباضات ثقلی پیوسته گرم و گرمتر شده است. به محض آنکه درجه حرارت مرکزی این خورشید در حال انقباض به اندازه‌ای رسید که برای آغاز شدن فعل و انفعلات هسته‌ای کافی بود. آزاد شده انرژی هسته‌ای از انقباض بیشتر جرم خورشید جلوگیری کرد و خورشید به حالت پایدار فعلی خود در آمد.

تصویر


قشرهای خارجی خورشید مهمترین وسیله ممکن برای تنظیم انرژی آزاد شده در قسمت هسته در قسمتهای مرکزی آن است. اگر به دلیلی از میزان سرعت فعل و انفعالات حرارتی هسته در قسمتهای مرکزی خورشید کاسته شود، بلافاصله در قشرهای خارجی خورشید انقباض و تراکمی دست می‌دهد، و بر اثر آن درجه حرارت بالا می‌رود و در نتیجه اندازه تولید انرژی به حال اول خود باز می‌گردد، و برعکس اگر تولید انرژی داخلی از حد متعارف تجاوز کند، جرم خورشید منبسط می‌شود و در نتیجه درجه حرارت مرکزی پایین می‌آید و باز به حال عادی باز می‌گردد. بنابراین خورشید تنها نمونه ماشین هسته‌ای است که ممکن است وجود داشته باشد و به بهترین وجهی کار خود را انجام دهد.



  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  سه شنبه 30 خرداد 1385 [03:52 ]
  سوختن خورشید
 

اگه در فضا اکسیژن نیست پس خورشید چطور می سوزه/rolleyesexclaim

  امتیاز: 0.00    نمایش یاسخ های این پست  
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  دوشنبه 20 شهریور 1385 [15:17 ]
  سفینه فضایی جدید برای مطالعه شدیدترین انفجارهای خورشیدی
 

سفینه فضایی جدید برای مطالعه شدیدترین انفجارهای خورشیدی به فضا می‌رود. دانشمندان تا پایان ماه میلادی جاری سفینه بدون سرنشین جدیدی را به منظور مطالعه شدیدترین انفجارهای منظومه شمسی به فضا می‌فرستند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، سفینه جدید با نام `سولار-بی` که با همکاری مشترک محققان انگلیسی، آمریکایی و ژاپنی طراحی و ساخته شده با بررسی میدان مغناطیسی ستاره خورشید تلاش خواهد کرد اطلاعات جدیدی را در زمینه انفجارهای عظیم خورشیدی که در هر کدام انرژی برابر با میلیاردها بمب قدرتمند هیدروژنی آزاد می‌شود، جمع‌آوری کند.

به گفته پروفسور `لوییز هارا` از آزمایشگاه علوم فضایی `مولارد` در دانشگاه لندن، هدف از این مطالعه بررسی شدیدترین انفجارهایی است که در منظومه شمسی رخ می‌دهند تا بتوان در آینده زمان و دلیل رخ دادن این انفجارها را پیش‌بینی کرد.

سفینه `سولار-بی` به تجهیزات علمی مجهز خواهد بود که جابه‌جایی‌های میدان مغناطیسی خورشید را اندازه‌گیری کرده و پاسخ جو ستاره خورشید بدین تغییرات میدان مغناطیسی را ثبت خواهد کرد. انفجارهای خورشیدی زمانی رخ می‌دهند که انرژی عظیم انباشته شده در میدانهای مغناطیسی در هم پیچ خورده این ستاره، به یکباره آزاد می‌شوند و شدیدترین این انفجارها مربوط به قوی‌ترین میدانهای مغناطیسی خورشید هستند.

این انفجارها معمولا با پیدایش لکه‌های تیره رنگ در سطح خورشید در ارتباط هستند. لکه‌های تیره‌رنگ سطح خورشید از برخورد میدان مغناطیسی شدید خورشید با سطح این ستاره ایجاد می‌شوند. انفجارهای خورشیدی به علت انتشار ذرات پرانرژی و باردار در منظومه شمسی برای سلامت فضانوردان و عملکرد تجهیزات سفینه‌های فضایی مضر هستند و می‌توانند در عملکرد ماهواره‌ها، شبکه‌های توزیع برق در زمین و شبکه‌های مخابراتی تلفن‌های همراه اختلال ایجاد کنند.

پروفسور `هارا` افزود: این انفجارهای خورشیدی در برخی مواقع می‌توانند ‪ ۳۰‬دقیقه پس از رخ دادن در سطح خورشید، در زمین سبب بروز مشکلات مخابراتی فراوانی شوند. انفجارهای خورشیدی از لحاظ دما ده هزار برابر داغ‌تر از فورانهای مواد مذاب در آتشفشانهای زمینی هستند و حرارت آنها گازهای جو خورشید را با سرعتی برابر ده برابر سرعت هواپیماهای سریع‌السیر `کنکورد` حرکت می‌دهد.

سفینه فضایی `سولار-بی` روز ‪ ۲۲‬ماه سپتامبر از پایگاه فضایی `اوچینورا` در جنوب ژاپن به فضا پرتاب شده و در ماموریت سه ساله خود در مدار ‪ ۶۰۰‬کیلومتری از سطح زمین گردش خواهد کرد و به مطالعه تحولات خورشیدی خواهد پرداخت.
  • ایرنا

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  چهارشنبه 17 آبان 1385 [05:10 ]
  تهیه تصاویر بلعیده شدن یک شهاب‌سنگ توسط خورشید
 

دانشمندان موفق به تصویربرداری از شهاب‌سنگی شدند که با نزدیک شدن بیش از حد به ستاره خورشید تمامی بخشهای یخی آن تبخیر شد. به گزارش سایت اینترنتی `اسپیس.کام`، محققان حاضر در طرح کاوشگر مطالعات خورشیدی `سوهو` (‪ (SOHO‬تصاویر بلعیده شدن این شهابسنگ توسط خورشید را ثبت کرده‌اند.

شهاب‌سنگها حول ستاره خورشید گردش می‌کنند و بسیاری از آنها در مدارهایی به دور این ستاره می‌چرخند که بخشی از این مدارها از درون منظومه شمسی گذشته و بخشی دیگر از آن از مناطقی دورتر از سیاره پلوتو در بیرونی‌ترین نقاط منظومه شمسی عبور می‌کنند.

هنگامی که این شهاب‌سنگها در مسیر خود حول خورشید بدین ستاره نزدیک می‌شوند، گرمای خورشید بخشی از یخ و مواد تشکیل‌دهنده آنها را تبخیر کرده و گاه سبب پیدایش دنباله‌هایی از جنس این بخارها و گرد و غبار در امتداد مسیر شهاب‌سنگها می‌شود و آن دسته از شهاب‌سنگهایی که بیش از حد به خورشید نزدیک شوند، به کلی تبخیر شده و نابود می‌شوند. دانشمندان تاکنون از کاوشگر فضایی `سوهو` برای شناسایی بیش از هزار شهاب‌سنگ درون منظومه شمسی استفاده کرده‌اند که بسیاری از آنها در ساعات پایانی عمر خود و در پی نزدیک شدن بیش از حد به ستاره خورشید در حال تبخیر شدن بوده‌اند.

در سال ‪ ۲۰۰۳‬ستاره‌شناسان موفق شده بودند با همین کاوشگر فضایی برای نخستین بار تصاویر پدیده نادر برخورد یک شهاب‌سنگ با یک طوفان خورشیدی را ثبت کنند. کاوشگر ‪ ۱۸۰‬کیلوگرمی `سوهو` در دسامبر سال ‪ ۲۰۰۵‬و بر فراز یک موشک `اطلس ‪ `۲‬برای مطالعه خورشید به فضا رفت و هم‌اکنون ‪ ۱/۵‬میلیون کیلومتر جلوتر از کره زمین، به دور خورشید می‌چرخد. ماموریت مطالعاتی این کاوشگر تا سال ‪ ۲۰۰۹‬ادامه خواهد یافت.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  یکشنبه 19 آذر 1385 [06:17 ]
  سونامی در خورشید
 

ستاره‌شناسان اعلام کردند روز چهارشنبه وقوع یک انفجار عظیم در خورشید سبب پیدایش موج سونامی مانند در سطح این ستاره شده است. به گزارش سایت اینترنتی `نیوساینتیست`، دانشمندان اعلام کردند پیدایش چنین امواجی در سطح خورشید نادر است و بویژه در حال حاضر که خورشید دوره تناوبی ‪ ۱۱‬ساله آرامش خود را طی می‌کند چنین پدیده‌هایی بسیار به ندرت رخ می‌دهند.

تصویر


موج پدیدار شده در ستاره خورشید در روز چهارشنبه توسط تلسکوپ `اواس‌پی‌ان` در رصدخانه خورشیدی ملی آمریکا(‪ (NSO‬در نیومکزیکو تصویربرداری شده‌است. این موج در حین حرکت در سطح خورشید سبب فشرده شدن و افزایش دمای گازهای پلاسما گونه سطح ستاره شده است.

اندازه‌گیری‌های انجام گرفته نشان می‌دهد این موج با سرعت ‪ ۴۰۰‬کیلومتر در ثانیه از محل انفجار منتشر شده و در حدود ‪ ۳۰‬دقیقه به طرف مقابل خورشید رسیده است. انفجار مذکور روز چهارشنبه در یکی از لکه‌های خورشیدی رخ داد که روز سه‌شنبه نیز در همان ناحیه انفجار دیگری رخ داده بود. `کی‌اس بالاسو برامانیام` محقق رصدخانه `ان‌اس‌او` اعلام کرد وقوع دو انفجار طی دو روز در این ناحیه نشان‌دهنده ذخیره حجم بسیار زیاد انرژی در این ناحیه است.

دانشمندان عقیده دارند انباشته شدن انرژی در خورشید احتمالا با چرخش میدان مغناطیسی این ستاره مرتبط است. به گفته `برامانیام`، به نظر می‌رسد خورشید هم‌اکنون آرامترین وضعیت از دوره ‪ ۱۱‬ساله آرامش خود را پشت سر گذاشته است. خورشید آخرین بار در سال ‪ ۲۰۰۰‬به بیشترین سطح فعالیت خود رسیده بود. زمان دقیق بین هر بیشینه و کمینه فعالیت خورشید در دوره‌های مختلف فعالیت این ستاره متفاوتند.

محققان رصدخانه `ان‌اس‌او` آخرین بار در سال ‪ ۲۰۰۳‬موفق به مشاهده پیدایش یک موج در سطح خورشید شده بودند. موج ایجاد شده در روز چهارشنبه در مسیر خود سبب از بین رفتن دو لکه تیره رنگ در سطح خورشید یکی در شمال غربی و دیگری در ناحیه میانی این ستاره شده است. دانشمندان هنوز کاملا دلیل آزاد شدن انرژی مغناطیسی عظیم خورشید به شکل انفجارهای خورشیدی در سطح این ستاره را نمی‌دانند. به‌گفته `برامانیام` ثبت تعداد بیشتری از این انفجارها و امواج مربوط بدانها می‌تواند به درک بهتر دلیل پیدایش آنها بینجامد.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  چهارشنبه 05 اردیبهشت 1386 [08:08 ]
  پیش‌بینی توفانهای خورشیدی
 

سازمان فضانوردی ناسا با انتشار اولین تصاویر سه بعدی از خورشید اعلام کرد این تصاویر به پیش‌بینی بهتر انفجارهای خورشیدی که می‌تواند بر ارتباطات و خطوط انتقال نیرو در زمین تاثیر بگذارد کمک می‌کند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از گرینبلت در مریلند، سیمون پلانکت یک دانشمند ناسا، برای خبرنگاران و دانشمندانی که عینک‌های سه بعدی به چشم زده بودند به تشریح این تصاویر که با فضاپیماهای دوقلوی استریو (‪ (Solar Terrestrial Relations Observatory‬گرفته شده بودند پرداخت.

این تصاویر در شبکه اینترنت و مراکز علمی و موزه‌ها در سراسر جهان در دسترس قرار دارد.

فضاپیماهای دوقلوی استریو که در ماه اکتبر پرتاب شد درحال حاضر به دور خورشید می‌گردند، بطوری که یکی از آنها کمی جلوتر و دیگری کمی عقب تر از زمین حرکت می‌کنند. این فاصله درست مثل فاصله میان دو چشم با فراهم کردن درک عمیق مکان، تهیه تصاویر سه بعدی را میسر می‌سازد.

این درک عمیق همچنین به ویژه برای مطالعه یک نوع انفجار خورشیدی موسوم به ‪ coronal mass ejection‬مفید است. این انفجارات علاوه بر اختلال در خطوط انتقال نیرو و ارتباطات ماهواره‌ای می‌توانند جان فضانوردان را در پیاده روی‌های فضایی به خطر بیندازند. دانشمندان قصد دارند مدت زمان پیش بینی را از حدود یک روز به چند ساعت کاهش دهند.

`مادهولیکا گوهاتاکورتا` دانشمند برنامه استریو می‌گوید دانشمندان تاکنون برای پیش بینی توفان‌های خورشیدی به الگوبرداری در تاریکی می‌پرداختند. فضاپیماهای دوقلو امکان رصد لازم برای تهیه الگوهای معتبر را فراهم می‌آورند.

از زمانی که این فضاپیماهای دوقلو پرتاب شده‌اند خورشید نسبتا آرام بوده است بنا براین دانشمندان هنوز هیچ طوفانی را پیش بینی نکرده‌اند.

این انفجارها که ‪ flare‬یا شعله کشیدن خورشیدی نیز نامیده می‌شود یک میلیارد تن جو خورشیدی را با سرعت یک میلیون مایل در ساعت در فضا پرتاب می‌کنند. این پدیده علاوه بر اختلال در ارتباطات و برق علت باعث بروز شفق شمالی می‌شود. شفق شمالی که نمایش درخشان نور در ارتفاعات بالایی نیمکره شمالی زمین است.

همان گونه که هواشناسان توفانهای دریایی را پیش بینی می‌کنند دانشمندان نیز به دنبال پیش بینی توفانهای خورشیدی هستند.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  یکشنبه 09 اردیبهشت 1386 [07:10 ]
  دوره جدید توفان‌های 11 ساله خورشیدی
 

سلام

دانشمندان در آمریکا اعلام کردند که دوره 11 ساله بعدی توفان‌های خورشیدی احتمال می‌رود که از ماه مارس سال 2008(اسفند ماه سال جاری) آغاز شده و تا اواخر سال 2011 یا اواسط سال 2012 ادامه پیدا کند.

این پیش بینی که از سوی مرکز محیط زیست فضایی سازمان ملی اقیانوسی و اتمسفری صورت گرفته حاکی از آن است که یک هیات بین المللی با حضور کارشناسان خورشیدی درباره نیروی این توفان‌های خورشیدی که در راه هستند، تقسیم بندی می‌شوند.


در طول یک دوره خورشیدی فعال، تشعشعات شدید بیشتری از خورشید متصاعد می‌شود. پرتوهای خورشیدی و تشعشعات عظیم، فوتون‌های پر انرژی و مواد باردار قوی را به سمت زمین پرتاب می‌کنند که این امر بر روی یونسفر و میدان ژئومغناطیسی سیاره زمین تاثیر می‌گذارد.


کارشناسان این سازمان اعلام کردند که این توفان‌ها می‌توانند بر روی تیرهای برق، ارتباطات نظامی و هواپیمایی، ماهواره‌ها و سیگنال‌های سیستم موقعیت یابی جهانی تاثیر گذاشته و حتی جان فضانوردان را نیز با پرتوهای مضر تهدید کند.

  • ایسنا

  امتیاز: 0.00