منو
 صفحه های تصادفی
اسانس ملیس
امام باقر علیه السلام و شناخت شیعیان
هندسه
کردوس بن زهیر و شهادت در کربلا
تمدن ایلام
کاشت دندان
تیره الاتیناسه
آتشفشان دماوند
تئوری اعداد
عناصر گروه IVA (قسمت اول)
 کاربر Online
341 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  جمعه 23 شهریور 1386 [05:04 ]
  روش تعیین اوقات شرعی
 

با سلام خدمت دوست داران علم تجوم
من برسی موضوع زیر را در حدود 3 سال قبل وقتیکه دانش آموز بودم انجام دادم و تصمیم گرفتم که آن را برای استفاده سایر علاقه مندان برای این سایت که بسیار به آن علاقه مند شده ام ارسال نمایم. قبل از ارسال با یک برسی مجدد، دیدم فرمولهای مثلثات کروی را که با زحمت بسیار زیاد برای درک موضوع فرا گرفتم ، برای دانش آموزان کاملا ناشناخته است و فقط آنها را گیج می کند. لذا همه آنها را حذف کردم و اگر چه مقداری نظم مطلب به هم خورد اما فکر میکنم اینطور ساده تر است. امیدوارم مورد استفاده قرار گیرد.
دانشجوی رشته ریاضی از تهران

روش تعیین اوقات شرعی
ساعت شرعی به خورشید حقیقی بستگی دارد و برای تعیین آن باید خورشید را نسبت به نصف النهار محل در نظر گرفت.
اوقات شرعی به انواع زیر تقسیم می شوند:
اذان ظهر:
در هر محل هنگامی است که خورشید به بالاترین ارتفاع خود در آن محل می رسد و یا به عبارت دیگر پرتوهای خورشید بر نصف النهارمحل، عمود است و در آن لحظه زاویه ساعتی خورشید برابر صفر می شود. زمان زوال خورشید وقتی است که اگر به سایه شاخصی که به طور عمود بر زمین قرار دارد بنگریم، به حداقل مقدار ممکن در آن روز رسیده باشد. نکته قابل توجه آن است که کلیه محل هایی که بر روی یک نصف النهار قرار دارند ( طول جغرافیایی آنها برابر است) ظهر یکسانی دارند ، در صورتی که این مورد برای اذان های صبح و مغرب صادق نمی باشد.
محاسبه اذان ظهر محل با استفاده از تعدیل زمان
به علت حرکت وضعی زمین و بیضی بودن مدار حرکت آن به دور خورشید ، و همچنین به علت تمایل محور زمین نسبت به مدار انتقالی آن ، زمان بین دو عبور متوالی خورشید از صفحه نصف النهار یک محل یکسان نیست و تغییر می کند.
از این لحاظ برای سهولت در کارتنظیم ساعت و تعیین وقت و ارتباط بین المللی ، یک خورشید فرضی را که فاصله زمانی بین دو عبور متوالی مرکز آن از یک صفحه ی نصف النهار برای تمام روزهای سال مساوی باشد ، در نظر می گیرند.
محل فرضی این خورشید مفروض یا خورشید متوسط بر روی صفحه استوای سماوی می باشد. همان طور که بیان شد ، فاصله زمانی دو عبور متوالی مرکز خورشید حقیقی و متوسط از نصف النهار محل یکسانی نیست و در تمام ایام سال اختلافی بین ساعت حقیقی و ساعت متوسط وجود دارد که به آن تعدیل زمان می گویند.
اذان صبح و اذان مغرب:
طبق تعریف شرعی اذان صبح موقعی است که اولین روشنایی سپیده دم مشاهده شده در سمت شرق مثل دم گرگ پخش شود و این حالت اگر چه با چشم غیر مسلح به سختی قابل روئیت است ولی چنانچه شبهای مختلف و در نزدیکی های صبح این عمل انجام شود ، آن لحظه را می توان درک کرد. در ایران درست هنگامی که خورشید 18 درجه زیر افق قرار می گیرد یا فاصله سمت الرأس خورشید به 108 درجه می رسد، زمان اذان صبح یا پخش شدن اولین روشنایی خورشید است. لذا برای به دست آوردن زمان اذان صبح ، ارتفاع خورشید را در هر محل باید 18 درجه زیر افق در نظر بگیریم.
اما در مورد زمان اذان مغرب طبق موازین شرعی، اصولاً اذان مغرب زمانی است که حمرة شرقیه ( قرمزی که در هنگام غروب خورشید در سمت شرق پیدا می شود) به سمت الرأس برسد و یا از آن بگذرد. حالت فوق زمانی رخ می دهد که مرکز خورشید درست 8/4 درجه زیر افق قرار گیرد یا زاویه سمت الرأسی خورشید 8/94 درجه برسد. البته ارتفاع 8/4 درجه زیر افق با قرار دادن زمان رؤیت حمرة شرقیه در فرمول مثلثات کروی رابطه بین ارتفاع ، میل خورشید و عرض جغرافیایی محل حاصل می شود.
در نتیجه در هنگام اذان مغرب ، زاویه سمت الرأسی خورشید به 8/94 درجه می رسد.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  جمعه 23 شهریور 1386 [05:16 ]
  روش تعیین اوقات شرعی
 

با سلام و تشکر از شما دوست گرامی که این موضوع را برای ما ارسال کردید.لطف کنید و منابع مورد استفاده را نیز ارسال نمایید.

  امتیاز: 0.00