منو
 کاربر Online
769 کاربر online
 : زمین شناسی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  سه شنبه 07 خرداد 1387 [19:13 ]
  زمین لرزه ها می توانند باعث وقوع زلزله در آن سوی کره زمین شوند
 

تهران-خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا): نتایج یک مطالعه نشان می دهد زلزله شدیدی نظیر زلزله ویرانگر جنوب غرب چین می تواند باعث وقوع زمین لرزه های دیگری در مناطق دور دست در سراسر جهان شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از پاریس، سرپرست این گروه تحقیقاتی گفت این کشف غیرمنتظره می تواند به پیش بینی بهتر شدت و فراوانی پس لرزه ها کمک کند.
گروهی از محققان آمریکایی دریافتند 12 زلزله از 15 زلزله شدیدی که از سال 1990 با قدرت 7 ریشتر به بالا رخ داده است امواج سطحی ایجاد کرده اند که به بروز لرزه های ضعیف تردر شبکه های گسل در قاره های دور دست انجامیده است.
زلزله چین که قدرت آن 8 ریشتر ثبت شده است در این مطالعه مورد بررسی قرار نگرفته است. نتایج این مطالعه در مجله Nature Geoscience منتشر شده است.
تام پارسونز از سازمان زمین شناسی آمریکا می گوید حرکت امواج سطحی زلزله امری اثبات شده است.
اما بیشتر دانشمندان گمان می کردند زلزله ها که به صورت پویا رخ می دهند و یک مورد خاص هستند. درواقع همیشه و همه جا رخ می دهند.
زلزله بسیار قدرتمند سال 2004 در آبهای نزدیک سوماترا در اندونزی حوادث لرزه ای تا آلاسکا، کالیفرنیا و اکوادور ایجاد کرد.
این مطالعه نشان داد احتمال وقوع زلزله در مناطق دوردست بلافاصله بعد از یک زلزله بزرگ 95 درصد افزایش می یابد.
احتمال این که بلافاصله بعد از یک زمین لرزه شدید در نواحی دوردست زلزله روی دهد بیش از 95درصد بیشتر از احتمال وقوع زلزله قبل یا بعد از یک زلزله بزرگ است.
با آن که حرکات زمین که در اثر زلزله های مناطق دور دست ایجاد می شود معمولا کوچکتر است و 3 تا 5 ریشتر قدرت دارند ، اما هیچ دلیلی وجود ندارد که شدیدتر یا با همان شدت زلزله اولیه رخ ندهند.
پارسونز در تحقیقات قبلی خود هشت مورد زلزله را در ربع آخر قرن بیستم شناسایی کرده است که وقوع یک زلزله 7 ریشتر به بالا باعث زلزله هایی با قدرت بیشتر شده است.
برای اندازه گیری تاثیر یک زلزله شدید در سایر نقاط زمین، این محققان دستگاههای لرزه نگار باند پهن را از بیش از 500 ایستگاه که جزو شبکه نظارت جهانی هستند بررسی کردند.
محققان با جستجوی زلزله هایی که کمترین فراوانی را داشتند و پس از کنار گذاشتن زلزله هایی که بیشترین فراوانی را داشتند، به افزایش شدیدی در شمار زلزله های ناشی از یک زلزله شدید دور دست علیرغم قرار داشتن در دو محیط تکتونیک مستقل از هم پی بردند.
مسئله مهم، پس لرزه ها و اتفاقات بعد از وقوع یک زلزله شدید است. دو فرضیه در مورد نحوه وقوع این پس لرزه ها مطرح است.
تحریک ایستا که در فاصله چند گسل از پارگی گسل اصلی رخ می دهد اغلب به صورت اثر آبشاری است. اما این تاثیر به تدریج در یک شعاع 100 تا 200 کیلومتر کمتر می شود.
افزایش فعالیت زلزله فراتر از یک منطقه را تنها می توان با تحریک پویایی توضیح داد.
این امواج لرزه ای در سطح زمین حرکت کرده و دامنه خود را حفظ می کنند و حتی در فواصل طولانی هم ضعیف نمی شوند.
راز پیش بینی پس لرزه های یک زمین لرزه نظیر زلزله چین، جدا کردن نقش تحریک پویا و ایستا است.
پارسونز می گوید می توان مطالعه را از پس لرزه ها آغاز کرد ، اما باید بدانیم چند درصد پس لرزه ها ناشی از تحریک پویا هستند زیرا این تاثیر گذراست و باقی نمی ماند.
زمانی که این امواج عبور کنند تاثیرشان از بین می رود و دیگر جایی برای نگرانی وجود ندارد.

  امتیاز: 0.00