منو
 کاربر Online
840 کاربر online
 : زیست شناسی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  چهارشنبه 07 بهمن 1388 [11:08 ]
  تاریخ زیست‌شناسی
 

کشف پنی‌سیلین توسط الکساندر فلمینگ اغلب به عنوان رویدادی تصادفی معرفی می‌شود. بر اسا س داستانی که همه‌ی ما شنیده‌ایم ، هاگ سرگردان کپکی از یک پنجره باز به آزمایشگاه فلمینگ راه یافت و روی محیط کشت بدون سرپوش باکتری‌ها قرار گرفت. سپس، فلمینگ متوجه ناحیه روشنی در محیط کشت شد که از کشته شدن باکتری‌ها خبر می داد. او بی درنگ به اهمیت درمانی این رویداد پی برد و به زودی پنی‌سیلین به عنوان دارویی جادویی شناخته شد.
خود فلمینگ نیز اغلب بر نقش شانس در کار خود تاکید کرده است . وی با وجود کسب جوایز و افتخارات بی شمار با فروتنی به دیگران یادآوری می کرد که : من پنیسیلن را اختراع نکرد ه ام طبیعت آن را اختراع کرده است و من فقط بر حسب اتفاق آن را کشف کردم . این نوع نگرش باعث پنهان ماندن حجم قابل ملاحظه ای از فعالیت های علمی شده است که به شناسایی کارایی پنی سیلین به عنوان یک داروی ضد باکتری انجامیدند. بدون تلاش های قابل تقدیر چندین محقق که مشاهده اولیه فلمینگ را دنبال کردند , بدون شک پنی سیلین یک کشف علمی بزرگ نمی‌شد .
داستان واقعی را بخوانید

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  چهارشنبه 07 بهمن 1388 [11:33 ]
  کاشف گردش خون ششی
 

حدود سی‌صد سال پیش از این کابدشناسان دوران نوزایی، مردی می‌زیست که به درستی شایسته است او را کاشف گردش خون کوچک (ششی) بنامیم. او پزشک مسلمان علاءالدین ابن النفیس بود که در سده‌ی 13 میلادی می‌زیست. ابن نفیس، در بیمارستان مشهور شهر دمشق (بیمارستان نوری) به پژوهش در زمینه‌ی دانش پزشکی پرداخت. این پزشک مسلمان به الهیات و منطق علاقه‌ی زیادی داشت. به علاوه شرح‌های زیادی بر کارهای پزشکان پیش از خود، از جمله بوعلی سینا، نوشت.

ابن نفیس در یکی از این شرح‌ها، گردش خون کوچک را توصیف می‌کند و این ادعای جالینوس را که خون از راه سوراخ‌های نادیدنی از دیواره‌ی بین دو بطن می‌گذرد، به پرسش می‌گیرد. او به درستی گفته است که خون نمی‌تواند از این دیواره بگذرد و بنابراین باید از شش‌ها بگذرد. او گردش خون ششی را به شکلی روشن چنین توصیف می کند:

` وقتی خون در حفره‌ی راست است رقیق می‌شود، باید به حفره‌ی چپ جابه‌جا شود که در آن‌جا روح حیوانی تولید می‌شود. اما هیچ راه گذری نیست و به نظر می‌رسد ماده سازنده‌ی قلب نفوذ‌ناپذیر باشد. بنابراین، هنگا می که خون رقیق می‌شود باید از راه سرخ‌‌رگ‌های ششی به شش‌ها برود تا در ماده‌‌ی سازنده‌‌ی شش‌ها پخش شود و با هوا در‌آمیزد. سپس بخش‌های رقیق خون در فشار قرار می‌گیرند، از سیاه‌رگ‌های ششی می‌گذرند تا به حفره‌ی چپ قلب برسند.`

داستان واقعی را بخوانید

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  شنبه 10 بهمن 1388 [13:20 ]
  بازخوانی داستان کشف مارپیچ دوتایى
 

در میان یافته‌های علمی زیست‌شناسی، به کم‌تر یافته‌ای بر می‌خوردیم که به اندازه‌ی یافته‌ی جیمز واتسون و فرانسیس کریک، یعنی کشف ساختمان سه بعدی DNA معروف باشد. این کشف نتیجه‌ی کار پژوهشی آنان به تنهایی نبود، بلکه حاصل هم‌ اندیشی و کنار هم چیدن یافته‌های پژوهشگران دیگری بود که به باور برخی از دانشمندان، نقش آنان در روشن شدن ساختمان سه بعدی DNA ، از واستون و کریک پررنگ‌تر بود.
داستان واقعی را بخوانید

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  یکشنبه 11 بهمن 1388 [10:31 ]
  نخستین هورمون
 

در سال 1893 میلادی یک دانشمند انگلیسی به نام ادوارد شافر فشار خون سگی را اندازه‌گیری کرد که همکارش جرج اولیور همراه خود به پیاده‌روی برده بود. اولیور مقداری عصاره‌ی غده فوق کلیه به این سگ تزریق کرد و از شافر خواست بار دیگر فشار خون سگ را اندازه بگیرد. فشارخون سگ به بالاترین حد خود رسیده بود. هر چند شافر و اولیور از این موضوع آگاه نبودند، اما عصاره‌ی فوق کلیه، مولکولی به نام آدرنالین در خود دارد.
داستان واقعی را بخوانید

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  یکشنبه 11 بهمن 1388 [11:11 ]
  بازبینی آزمایش‌های وان هلمونت
 

در کتاب درسی سال اول دبیرستان ضمن شرح دو آزمایش با پزشکی هلندی به نام جان بابتیست وان هلمونت آشنا می‌شویم. وان هلمونت در آزمایشی که برای اثبات نظریه‌ی خود به خودی طراحی کرد، پیراهن کثیفی را همراه چند دانه گندم در مکان مرطوبی قرار داد و پس از چند روز تعدادی موش در پیرامون آن مشاهده کرد. او نتیجه گرفت موش‌ها خود به خود از پیراهن کثیف و دانه های گندم پدید آمده اند.
داستان واقعی را بخوانید

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  سه شنبه 13 بهمن 1388 [11:22 ]
  کهن‌ترین عمل جراحی مغز
 

در گذشته بسیاری معتقد بودند تندرستی پیامد رویارویی نیروهاى نیک با نیروهاى پلید است. از این رو، از جادوگران، جن‌گیرها و دعاخوانان می‌خواستند با کلمه‌ها و عبارت‌های ویژه‌ی خود به نیروهاى نیک کمک کنند و روح‌های شیطانی و نیروهاى پلید را از تن و روان بیماران بیرون کنند. اما اگر وردخوانی و دعاخوانی به بهبودی بیمار منجر نمی‌شد، به شیوه‌ای از جراحی ابتدایی به نام ترپانی روی می‌آوردند.آنان ابزاری را به کار می‌بردند که مانند مته‌ی نجاری بود و جمجمه‌ی بیماران را با کمک آن سوراخ می‌کردند تا به خیال خود راهی براى بیرون رفتن روح‌های شیطانی ایجاد کنند.
داستان واقعی را بخوانید

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  سه شنبه 13 بهمن 1388 [11:26 ]
  از رازی تا جنر
 

نخستین کسی نیست که نظریه‌ی ایمنی اکتسابی را مطرح کرد. در سال 910 میلادی، یعنی نزدیک 900 سال پیش از جنر، محمد زکریای رازی، دانشمند ایرانی، برای نخستین بار آبله مرغان را به صورت علمی توصیف کرد. او در یکی از کتاب‌های خود اشاره کرده است که این بیماری از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود، اما اگر کسی از این بیماری جان سالم به در برد، بار دیگر به این بیماری دچار نمی‌شود.
داستان واقعی را بخوانید

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  شنبه 17 بهمن 1388 [11:16 ]
  روزی که مندل از غم نان رهایی یافت
 

پدر مندل کشاورزی بود که دست‌کم سه روز در هفته برای مالک زمین در شرایطی بسیار سخت و طاقت‌فرسا کار می‌کرد تا سرانجام روزی خودش مالک زمین کشاورزی شود. او به پرورش درختان میوه علاقه‌ی زیادی داشت و باغ میوه‌ی کوچک خود را با پیوندهایی بهبود می‌بخشید که کشیش ناحیه، پدر شریبر، در اختیارش می‌گذاشت. یوهان جوان که پس از راهب شدن گرگور مندل نام گرفت، در این کار به پدرش کمک می کرد. او از همین جا با باغبانی و باغداری آشنا شد.
داستان واقعی را بخوانید

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  یکشنبه 18 بهمن 1388 [11:45 ]
  روزی که چارلز داروین سوسکی را به دهان گرفت
 

چارلز داروین به کالج کریست در کمبریج رفت و در رشته الهیات مشغول تحصیل شد. او ساعت‌های اضافی خود را به گفت و گو با استادان زیست‌شناسی و جمع آوری جانوران گوناگون اختصاص داده بود. چارلز و دار و دسته‌اش از دلباختگان سوسک‌ها بودند. او عقیده داشت که هیچ فعالیت دانشگاهی بیش از جمع آوری سوسک، او را خشنود نمی کند.

روزی پس از کندن پوست کهنه درختی، دو سوسک کم نظیر پیدا کرد و هر یک را در یکی از دستانش جای داد. در این حال، سوسک سومی از گونه‌ای جدید پیدا کرد و چون نتوانست از آن صرف نظر کند، سوسک سوم را درون دهان خود جای داد. شب همان روز به پروفسور هنسلو، استاد گیاهشناسی، گفت: `افسوس که سوسک مایع بسیار تندی از خود ترشح کرد که زبانم را سوزاند و ناگزیر شدم سوسک را از دهانم بیرون بیندازم و گمش کنم، سومی را از دست دادم.` هنسلو او را نصیحت کرد که در جمع آوری سوسک و پول میانه‌رو باشد!
داستان واقعی را بخوانید

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  دوشنبه 19 بهمن 1388 [10:34 ]
  آلکاپتونوریا: بیماری سیاه بختى
 

بیماری ` آلکاپتونوریا ` نوعی بیماری ژنتیکی است که در اثر نارسایی در فرایند تجزیه‌ی اسیدآمینه‌های فنیل آلانین و تیروزین به وجود می‌آید. این بیماری پیامد کمبود آ نزیمی است که اسید هموجنتیسیک (آلکاپتون) را به اسید مالیل استواستیک تبدیل می‌‌کند. در اثر کمبود این آنزیم، که هموجنتیسیک اسید اکسیداز نام دارد، آلکاپتون در بدن بیمار انباشته می‌شود و از راه ادرار به بیرون راه می‌یابد . این نارسایی به بیماری خطرناکی نمی‌انجامد، اما وقتی ادرار در برخورد با هوا قرار می‌گیرد، آلکاپتون با اکسیژن واکنش می‌دهد که پیامد آن، تبدیل آلکاپتون به فراورده‌‌ای تیره رنگ است و این فراورده باعث تیره شدن رنگ ادرار می‌شود. از این رو، مردم عادی نوزادنی را که با این نارسایی به دنیا می‌آمدند، انسان‌هایی سیاه بخت و تیره روز می‌پنداشتند.
داستان واقعی را بخوانید

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  شنبه 01 اسفند 1388 [12:57 ]
  خواب مرگ‌آور
 

بیماری خواب از دوران پیش از تاریخ در آفریقا شناخته شده بود. با وجود این، نخستین توصیف نوشتاری از آن را ابن‌خلدون در سده چهاردهم میلادی آورده است.

افراد مبتلا به این بیماری اغلب در خواب بسر می‌برند. در نتیجه، به اندازه‌ای کم انرژی می‌شوند که از کم بنیه‌ای می‌میرند. رئیس یکی از قبیله‌هایی که ابن‌خلدون از آن دیدن کرد، پس از دو سال زندگی در خواب، سرانجام جان سپرد. به گزارش ابن‌خلدون، این بیماری جان همه‌ی افراد آن قبیله را گرفت.

در سال 1902 میلادی دولت انگلستان یک گروه پژوهشی را برای مطالعه‌ی بیماری خواب به آفریقا فرستاد. یکی از اعضای این گروه به نام آلدو کاستلانی از کالبدشکافی قربانیان دریافت که بسیاری از آنان در مغز خود انگل‌های ناشناخته‌ای دارند. سال بعد پژوهشگری به نام دیوید بروک به این گروه پیوست. او پیش از این دریافته بود نوعی بیماری احشام به نام تاگانا در اثر آلوده شدن جانور به انگل ریزی به نام تریپانوزوم ایجاد می‌شود. این انگل را مگس تسه تسه منتقل می‌کند.

این دو پژوهشگر به زودی دریافتند همین انگل باعث بیماری خواب در انسان می‌شود. آنان جاهایی را که مگس تسه تسه یافت می‌شد، مشخص کردند و دریافتند که این نواحی با مناطقی که بیماری خواب در آن جا شیوع دارد، مطابقت دارند. از این رو، از مردم خواستند از این مناطق دوری کنند.

مگس تسه تسه فقط در جنوب آفریقا و بیابان صحرا زندگی می‌کند. نخستین داروهایی که برای درمان بیماری خواب به کار رفتند، ترکیبات آرسنیک(ماده‌ای کشنده) بودند. حتی داروهای جدید هم نمی‌توانند موارد شدید این بیماری را درمان کنند. برای افزایش احتمال بهبودی، این داروها باید در مراحل آغازین بیماری مصرف شوند.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  یکشنبه 02 اسفند 1388 [09:11 ]
  پزشکی چینی و درمان با سوزن
 

شاید نخستین بار که شنیدید با فرو کردن سوزن در پوست می‌توان برخی از بیماری‌ها را درمان کرد، به معتادان در ترک سیگار یاری رساند، یا بدون بهره‌گیری از بیهوش‌کننده‌ها، ‌عمل جراحی دردناکی را تحمل کرد، ‌شگفت‌زده شدید. با وجود این، باید بدانید طب سوزنی، طی هزاران سال در چین مرسوم بوده است. در هر گوش بیش از 100 جای ویژه‌ی طب سوزنی وجود دارد.
چینی‌ها به جای باور به این که روح‌های پلید و شیطانی باعث بیماری می‌شوند، عامل بیماری را در درون بدن می‌جستند. به نظر آنان هر فردی دو نیروی درونی مخالف به نام `ین` و `یان` دارد . یین نماینده‌ی زنانگی، رطوبت و تاریکی و یانگ نماینده‌ی مردانگی، خشکی و روشنی است.

در کتاب پزشکی چین باستان، که `نی‌چینگ` نام دارد، آمده است که ین و یان به کمک فرمان‌روایان و مدیران کارآزموده، کشور تن را اداره می کنند. این کشور 12 رودخانه دارد که نظام ارتباطی آن را می‌سازند. این رودخانه‌ها که تشمار آن‌ها با شمار رودخانه‌های بزرگ چین برابر است، به کانال‌های کوچک‌تری بخش می‌شوند. درون این کانال‌ها، خون و مایع دیگری جریان دارد که انرژی حیاتی بدن است.

کانال‌ها، اندام‌ها را به یکدیگر پیوند می‌دهند. برای نمونه، کلیه‌ها به گوش، شش‌ها به بینی و قلب به زبان پیوند می‌شوند. به نظر چینی‌های باستان، هنگامی که این کانال‌ها خوب کار می‌کند، بدن سالم است. اگر به هر دلیلی در کار این کانال‌ها اختلالی ایجاد شود، بدن بیمار می‌شود، زیرا، تعادل ین و یان به هم می‌خورد. آن‌گاه، پزشکان چینی با فرو کردن سوزن در جاهای ویژه‌ای از بدن، جریان حیاتی را به حالت اول بازمی‌گرداندند.

در هر گوش بیش از 100 جای ویژه‌ی طب سوزنی وجود دارد. بنا به باور چینی‌های باستان، این جاها در راستای کانال‌هایی هستند که اندام‌ها را به یکدیگر مرتبط می‌سازند. با فروکردن سوزن در جاهای ویژه‌ای در گوش بیرونی، ممکن است درد و بیماری در بخش‌های دیگر بدن، فروکش کند. البته، شما خود این کار را نکنید. طب سوزنی مهارت و تجربه زیادی می‌خواهد.

  امتیاز: 0.00