منو
 صفحه های تصادفی
شاهین
گ.فرقه ها
عمل و حکومت شاه عباس دوم-سرکوب دشمنان خارجی و باز پس گیری نقاط از دست رفته
موهای حسی
لیزر هلیوم - نئون
روابط بین اجزا مثلث
درمان سرطان
چنگیز خان
انواع پروتئینها
باقرقره
 کاربر Online
1113 کاربر online
 : تربیت بدنی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   دبیر گروه تربیت بدنی   در :  سه شنبه 26 مهر 1390 [20:46 ]
  جنبش ورزش براي همه در سطح جهان
 

جنبش ورزش براي همه در سطح جهان :
ازبينش تا واقعيت در آغاز قرن جديد نگاهي به 100 سال پيش خواهيم داشت كه در آن ورزش به عنوان يك پديده كاملاً فرهنگي رشد كرد . از آن زمان تا كنون ،ورزش بسيار گسترش يافته و نسلهاي ما و آينده را بصورتي فعال درگير نموده است .ورزش باعث بوجود آمدن قهرمانان شده ،انگيزه قوي براي انواع مسافرتها بوده ،مشاغل بسياري را پديد آورده و موجبات سرگرميهاي فراواني شده است .
و ما به اين شكل عادت كرده ايم . ورزش بخشي از زندگي روزمره ماست و بر چگونگي امور زندگي ما تاثير مي گذارد اينكه پولهايمان را چطور خرج كنيم ،از وقتمان استفاده كنيم، از پيروزيهاي عمومي لذت برده و شكستها را تحمل نمائيم . ورزش مدرن يكي از پيام آوران جهاني شدن است . ورزش مدرن يكي از اولين اشكال فرهنگ بوده كه اصول ،قوانين ،شرايط و..... را در سراسر دنيا بهمراه داشته است .
حدود نيم قرن پيش ،موج جديدي در رشد و توسعه ورزش مدرن آغاز شد . از نيمه دوم تا قرن بيستم ،ورزش رشد چشمگيري داشت و در سطح جهاني گسترش يافت و به تمامي زبانهاي اصلي دنيا ترجمه شد و آن مفهوم ` ورزش براي همه` بود .

بينش ورزش براي همه
سه كلمه ورزش براي همه بيانگر شرايطي ايده آل در آينده است : اين عبارت بيان مي دارد كه وضعيت فعلي ورزش بنظر كافي نمي رسد . بينشي كه نشانه اي از اميد است نه واقعيت . اما بينشي كه مي تواند ارتقاء يابد و چنانچه با اميد و عملكرد مردم تغذيه شود به واقعيت خواهد رسيد . اگر حقيقت وجود انسان از يك سو و قدرت تقاضاهاي اجتماعي از سوي ديگر با هم يكي شوند ،در اين صورت اين بينش فرصتي خواهد داشت تا به بخشي از واقعيتهاي خود دست يابد . در مورد ورزش ،رشد مشاركت تمامي اقشار مردم در هر شرايطي و با هر گونه فعاليتي تحت عنوان ورزش براي همه در نظر گرفته شده است .

با نام ورزش براي همه، برنامه هايي گسترش و ارتقاء يافت كه هر فردي بوسيله اين برنامه ها به ورزش دسترسي دارد بدون آن كه بخواهد در مسابقات و رقابتهاي ورزشي شركت كند: از جوان گرفته تا پير بر اساس مفهوم مراحل زندگي و تحت هر شرايط اقتصادي افراد مي توانند در ورزشهاي مختلف حضور يابند . و بدين ترتيب ورزش در سراسر دنيا وارد بعد جديدي از مشاركت شد .بيش از يك ميليارد نفر امروزه در ورزش حضور دارند . ورزش براي همه ، كه بدون پرستيژ خاصي تنها بصورت يك ايده مطرح شده بود . پيشرفت قابل توجهي كرد و با عنوان ` حق شهروندي` براي اولين بار در شوراي اروپا سال 1966 مطرح شد . امروزه ، ورزش تنها براي ` همه` نيست بلكه براي بيش از هر چيزي است .
طي دهه هاي گذشته ما در تلاشهايي كه براي رسيدن به اهدافمان انجام داده ايم ، به موفقيتهاي زيادي رسيده ايم . در نتيجه، دومين موج در جهاني شدن ورزش به ` ورزش براي همه` يك اهميت فوق العاده در توسعه اقتصادي، اجتماعي ، فرهنگي ، سلامتي و سياسي امروز داده است .

امروزه ` معنا و مفهوم ` ورزش براي همه ` چيست ؟
از نقطه نظر تافيسا _ (انجمن بين المللي ورزش براي همه) ؛ IOC (كميته بين المللي المپيك )، WHO (سازمان بهداشت جهاني ) و ديگر تشكيلات،ورزش براي همه را مي توان يك تعريف اصولي از فعاليت بدني دانست كه براي هر فردي قابل دسترس مي باشد .` ورزش براي همه` به عنوان فرآيند تغيير اجتماعي در نظر گرفته شود كه مي توان آن را در مقياسي بزرگتر برنامه ريزي و اجرا نمود . جنبش ورزش براي همه يك تغيير مسير هدفمند از سيستم ورزشهاي سنتي است بگونه اي كه برخي سنن را تغيير داده و آنها را با دسترسي بيشتر تمرينات و ورزش براي هر كس ارتقاء مي بخشد . بنابر اين ، ورزش براي همه به عنوان بازخوردي جديد به حق بشري و لزوماً تمرين و بازي درك مي شود .
اكنون اين سوال مطرح است كه آيا ورزش براي همه طبق آنچه اكنون وجود دارد ،ادامه دار است؟ آيا ورزش براي همه به همان شكل و ابعادي كه ما بدان عادت كرده ايم در ميان ما باقي خواهد ماند ؟ از هم اكنون تا 20 سال بعد ،آيا ورزش همان ` چهره اي ` را كه گردش ايام داشته ،خواهد داشت ؟

واقعيت :
ويژگيهاي خاص جنبش جهاني ورزش براي همه در حال حاضر چيست؟ در اينجا 7 عبارت كليدي مهم را مطرح مي كنيم كه نه تنها موفقيت اين جنبش را منعكس مي سازد بلكه وضعيت فعلي جنبش جهاني ورزش براي همه را نيز مستند سازي مي نمايد . اين عبارت كليدي از ابتدا تا به امروز تجربيات عملياتي را نشان مي دهند و نيز بيانگر چالشهاي ويژه اي هستند كه در پيش رو داريم .

عبارت كليدي اول ` رشد ` است .
جنبش ورزش براي همه همواره در حال رشد است و اين رشد تنها در تعداد شركت كنندگان خلاصه نمي شود بلكه افزايش در تعداد و تنوع سازمانها و تشكيلات ملي ورزش براي همه است .

عبارت كليدي دوم: برنامه ها هستند .
اكثر كشورها به دنبال اين هستند كه برنامه هاي عملياتي ورزش براي همه به چه صورتي است و نيز رويدادهايي كه بتوان آنها را به آساني براي عموم مردم اجرا كرد چگونه است . بنظر مي رسد بدليل كمبود تجربه و رقابت جهت توسعه برنامه هاي ارتقاء ملي دست اندركاران در حال پيگيري براي يافتن هر گونه برنامه اي هستند تا آن را در كشور خود اجرا كنند . دو روز المپيك IOC مثال خوبي است از چگونگي اين درخواست ها.
براي موفقيت هر چه بيشتر اين برنامه ها، لازم است طبق استانداردهاي جهاني با در نظر گرفتن شرايط هر منطقه تاكيد زيادي روي آنها شود و اينكه با هزينه پائين و بر اساس نياز عموم جامعه برنامه هاي همگاني اجرا شوند و در سطح ملي حداكثر انعطاف بايد در نظر گرفته شود .
طبق يافته هاي ما، اقدامات زير در توسعه برنامه هاي ملي ورزش براي همه موثر است:
- كشف مجدد بازيها و ورزشهاي سنتي
- استفاده از فضاهاي باز و عمومي
- برگشت به ساده بودن
- تمركز بر گروههاي هدف جديد
توسعه بيشتر اين برنامه ها و رويدادها زماني است كه بصورت جامع ،هدفمند و در سطح گسترده و جهاني باشند و با هدف استفاده از ورزش براي همه و فعاليت بدني جهت مبارزه با چاقي بيمار گونه و عدم تحرك در بين مردم دنيا باشد.

عبارت كليدي سوم :شناخت است .
ورزش براي همه در دهه 60 به عنوان يك مفهوم بدون شهرت يا عموميت خاصي آغاز شد . در سايه ورزشهاي برجسته،ورزش براي همه به آرامي رشد يافت و اكنون در سراسر دنيا به خوبي شناخته شده است .

عبارت كليدي چهارم ،گسترش ارتباط است .
تصوري جديد و توجه به اهميت ورزش همگاني كه با مفهوم جديد مزاياي شخصي و نيز منافع جامعه ارتباط دارد . ورزش براي همه چيزي بسيار فراتر از گذران اوقات فراغت است . از طريق ورزش براي همه درآمدهاي اجتماعي زياد و مهمي كسب مي شود . پيام جديد در اين مقوله آن است كه ورزش براي همه نه تنها براي افراد مديريت شده بلكه براي كليه مردم جامعه در نظر گرفته شده است .
ورزش براي همه ،مسئوليت جديدي را در بر دارد و آن ايجاد فرصتهايي است تا جامعه را به لحاظ فرهنگي ،اجتماعي ،يكپارچگي ،سلامتي و اقتصادي شكوفا سازد .آنچه كه ما بدان نياز داريم گسترش ارتبا ط است و در نتيجه ارائه ورزش همگاني و معرفي مزاياي آن براي تك تك افراد جامعه و همچنين كل جامعه ، پرداختن به ورزش در سطح جامعه هنوز بطور كامل نهادينه نشده است و در باشگاههاي ورزشي ،سازمانهاي ورزشي ، واحدهاي مختلف شهري و استاني ،رسانه هاي ورزشي و يا صنعت كالاهاي ورزشي كاربرد دارد و بدان پرداخته مي شود.

عبارت كليدي پنجم ، شبكه سازي و تبادل اطلاعات است .
عامل بزرگ موفقيتها در توسعه بسيار ساده است و آن تبادل و به مشورت گذاشتن اطلاعات و تجربيات دانش و تمرينات خوب در بين تشكيلات و سازمانهاي ورزش همگاني است .بويژه در شرايط مالي محدود ، بسيار حائز اهميت است تا از دوباره كاري در بين اين سازمانها جلوگيري شود چرا كه با در اختيار قرار دادن تجربيات و اطلاعات ورزش براي همه ، اين تشكيلات از نحوه كار و نتايج حاصله آگاهي يافته و از دوباره كاري خودداري مي كنند به عنوان مثال آنچه كه در يك كشور با موفقيت توسعه يافته است براي تمامي گروههاي علاقمند اعلام و در اختيار آنان قرار خواهد گرفت . براي همبستگي جديد در ورزش براي همه يك سيستم متحد و يكپارچه نياز است نه يك سيستم رقابتي.

عبارت كليدي ششم ،آموزش است.
هدف اين بخش تربيت و آموزش دادن مسئولين ورزش براي همه و انتقال دانش و اطلاعات به عموم علاقمندان است .

تا كنون اين دوره مديريت در كشورهاي ايران،ماكائو،تانزانيا ،نيجريه ،استراليا و مالزي برگزار شده و امسال در تركيه و آرژانتين همراه با دوره هاي پيشرفته برگزار خواهد شد .


عبارت كليدي هفتم : رويكرد هدفمند مي باشد .
به منظور دسترسي نهايي به واژه ` همگاني يا همه ` (كل جامعه دنيا ) در بسياري از كشورهاي رويكرد هدفمندي در حال توسعه روزافزون است . اين برنامه شامل شناسايي و به رسميت شناختن گروههاي بزرگ و مهمي از جمعيت مردم نظير خانواده ها ،زنان يا مهاجرين و ...است و در اين استراتژي با مفهوم مراحل زندگي مانند كودكان –جوانان –بزرگسالان ،ميان سالان و افراد مسن و ........... كار را شروع كرده و بيان مي داريم كه با فعاليت بدني براي همه زندگي طولاني مدت را تضمين خواهيم كرد .

نتيجه گيري:

__آنچه كاملاً مشهود است اين است كه ما مي خواهيم با چالشهاي موقتي و آتي در زمينه ورزش براي همه رقابت و مقابله كنيم و اين سوال مطرح است كه آيا ما كارمان را به خوبي و درستي انجام داديم ؟ نه هنوز كارمان را انجام نداديم . دنياي قرن بيست و يكم پشت درهاي ماست و با چالشي جديد بايد روبرو شويم . ورزش با چالشهاي دنياي در حال تغيير روبروست . چالشهايي كه براي مقابله با آنها مي بايست تلاش وافري صورت گيرد تا موفقيت ورزش براي همه حاصل شود .
قرن بيستم مربوط به ورزش المپيك بود ،در حالي كه قرن بيست و يكم با اوج يافتن ورزش همگاني همراه است .__


  • ترجمه و تاليف : احمد گواري
مدير كل دفتر توسعه ورزش همگاني
منبع : پایگاه خبری ورزش ایران

  امتیاز: 0.00