منو
 کاربر Online
908 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  جمعه 30 دی 1390 [20:37 ]
  هابل راز منشا سوپر نوای کهکشان همسایه را فاش می کند
 

به کمک تلسکوپ فضایی فابل، ستاره شناسان موفق به حل معمای قدیمی نوعی از ستاره شدند که سوپرنوایی را که در کهکشان ابر ماژلانی بزرگ می بینیم، به وجود آورد.
بر مبنای رصدهای انجام شده توسط تلسکوپهای زمینی، ستاره شناسان می دانستند که این سوپر نوا از نوع Ia است (که بقایایی به نام SNR 0509-67.5) و در فاصله 170000 سال نوری قرار دارد.
از آنجایی که سوپرنوا های نوع Ia ابزار پایه ای برای اندازه گیری جهان شتابگیرنده است، از اهمیت بالایی برخوردارند.
از نظر تئوری، این نوع از سوپرنوا در اثر انتقال ماده از ستاره به همدم آن، به صورت یکی از پر قدرت ترین انفجارات در جهان، به وجود مي آيد. نوری که از این فرایند آزاد می شود برابر نور همه ستارگان یک کهکشان است، مشکل پیدا کردن سیستم ستاره ای است که این انفجار را پدید آورده است. احتمالات زیادی پیشنهاد شده است که وجود بقایای یک ستاره همدم در نزدیکی کوتوله سفیدی که در نهایت منفجر می شود جز ملزومات بیشتر آنها است. اما در آنالیزهایی که روی SNR 0509-67.5 انجام شده ستاره شناسان هیچ مدرکی از ستاره های همدم نیافتند. بهترین توضیح ارائه شده برای این قضیه برخورد دو کوتوله سفید است.
ثبتی از این انفجار در دست نیست هر چند پژوهشگران در انستیتو تلسکوپ فضایی در بالتیمور نور سوپرنوا را که از غبار میان ستاره ای بازگشت داده شده تشخیص داده اند که با تاخیر 400 ساله به زمین رسیده است. این تاخیر که به آن اکو نور انفجار سوپر نوا گفته می شود به ستاره شناسان این امکان را هم می دهد تا آثار طیفی نور انفجار را اندازه گیری کنند. به این ترتیب ستاره شناسان به نوع سوپرنوا پی می برند.
از آنجایی که بقایا به شکل یک پوسته متقارن یا حباب است، مرکز هندسی آن به دقت قابل تشخیص است. این ویژگی ها SNR 0509-67.5 را به یک هدف خوب برای بررسی بدل کرده است.
منبع: NASA



تصویر

  امتیاز: 0.00