هدف از خواب، حفظ و بازسازی سلولهای عصبی مرکزی است.
رژیم غذایی بر کیفیت خواب شبانگاهی، تمایل طبیعی بدن به خواب روزانه و نیز هوشیاری و تمرکز تاثیر دارد.
رژیم غذایی به طور کاملا مشخص میتواند در تغییر میزان میانجیهای عصبی به ویژه سروتونین موثر باشد.
درشت مغذیها و تنظیم خواب هر دو رژیم پرچربی و پر کربوهیدرات موجب خوابآلودگی میشوند. محققین دریافتند که یک رژیم جامد بدون توجه به ترکیب آن، آغاز خواب را تسریع میکند. با این حال، برخی شواهد نشان میدهند که رژیم غذایی پر چرب بیشتر موجب خوابآلودگی میشود که این امر احتمالا به دلیل رها سازی هورمونی به نام کوله سیستوکینین است.
تفاوتهای فردی قابل توجهی در خوابآلودگی بعد از صرف وعده غذایی وجود دارد. مشخص شده است که یک رژیم غذایی پرکربوهیدرات موجب القای خوابآلودگی میشود.
اسید آمینه تریپتوفان که به سروتونین (هورمون موثر در تحریک خواب) تبدیل میشود، نقش مهمی در تنظیم خواب دارد . تریپتوفان ماده خوابآور در یک لیوان شیر گرم است. همچنین این اسید آمینه در گوشت قرمز و ماهی نیز به مقدار نسبتا فراوان وجود دارد.
ریزمغذیها و تنظیم خواب ویتامین A: مطالعات نشان میدهند که ویتامین A (رتینول و مشتقات آن) در تنظیم نوسانات امواج مغزی مسئول خواب، نقش دارد.
ویتامین B12: مطالعات نشان داده است که ویتامین B12 اختلالات چرخه خواب و بیداری را کاهش میدهد.
علاوه بر این، نشانههای فردی،همچون خلق و خو در هنگام بیداری و خوابآلودگی روزانه توسط B12 به طور قابل توجهی بهبود مییابد.
منیزیم: محرومیت خواب مزمن به عنوان یک علت کمبود منیزیم و مرگ قلبی ناگهانی از دیگر عملکرد منیزیم است.
آزمایشات نشان میدهد که تجویز خوراکی منیزیم میتواند کاهش تحمل ورزش را در زمان محرومیت مزمن از خواب را بهبود بخشد.
تعادل دریافت انرژی مصرفی از طریق بهبود کیفیت خواب منجر به کنترل وزن میشود. به نظر میرسد توزیع درشت مغذیها به صورت ۶۰ ۵۵ درصد از کل کا لری از کربوهیدراتهای پیچیده، ۲۵-۲۰ درصد از چربی و ۲۰-۱۵ درصد از پروتئین و اجتناب از مصرف کافئین اضافی در رژیم غذایی دررسیدن به هدف بهبود کیفیت خواب، مفید باشد.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!