منو
 صفحه های تصادفی
انتقال پایتخت برزیل
فتوسنتز
آمیلوپلاستها
کانون پلاسما
USB
فهرست سبزیجات
امام جواد علیه السلام و شفای نابینا در گهواره
قاسم بن اسحاق
لزوم اطاعت از قوانین طبیعی
محبت پیامبر به جابر
 کاربر Online
1110 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  سه شنبه 10 اردیبهشت 1392 [18:13 ]
  خوشه های ستاره ای
 

حدود یکصد میلیارد ستاره کهکشان ما را تشکیل می دهند. اما ستاره های منفرد و حتی دوتاییها، تنها اجرامی نیستند که در کهکشان ما وجود دارند بلکه مجموعه های ستاره ای بزرگی نیز هستند که به وسیله نیروی گرانش گرد هم آمده اند. این مجموعه ها، خوشه های ستاره ای نامیده می شوند. برخی از این خوشه ها فقط از چند ده یا چند صد ستاره تشکیل شده اند. اما خوشه هایی نیز هستند که ده ها و صدها هزار ستاره دارند. اختر شناسان بر این باورند که ستاره های هر خوشه، کم و بیش در یک زمان تکوین یافته اند و به لحاظ نوع و ترکیب شیمیایی، شباهتهایی با یکدیگر دارند. خوشه های ستاره ای را به لحاظ شکل، تعداد و انبوهی ستاره هایشان می توان به دو اصلی دسته تقسیم کرد:
الف:خوشه های ستاره ای باز
ب: خوشه های ستاره ای کروی.
الف) خوشه های ستاره ای باز، چنانکه از نامشان برمی آید، از چند ستاره تشکیل شده اند و نسبتاً پراکنده اند. این خوشه ها را عمدتاً در صفحه کهکشان و بازوهای کهکشان می توان یافت. معروفترین خوشه باز، خوشه پروین در صورت فلکی ثور است که هفت ستاره روشن آن را به آسانی می توان دید. با یک دوربین دو چشمی، ده ها ستاره را در این خوشه می توان رویت کرد. ستاره های اصلی خوشه پروین، ستاره هایی داغ و سفید رنگ هستند. خوشه پروین، خوشه ستاره ای جوانی است. عکسهایی که با تلسکوپ از آن گرفته شده، مقدار زیادی ابر و گاز میان ستاره ای را در خوشه نشان می دهد که حکایت از آن می کند که فرآیند پیدایش ستاره ها هنوز در آن ادامه دارد. قطر خوشه پروین در حدود 10 پارسک* و فاصله آن از ما حدود 130 پارسک است. در نزدیکی خوشه پروین، در حوالی ستاره پر نور الدبران، خوشه قلائص را می توان دید که ستاره هایش از خوشه پروین پراکنده تر اند.
ب) خوشه ستاره ای کروی، بر خلاف خوشه های ستاره ای باز، از صدها هزار ستاره تشکیل شده اند و شکل تقریباً کروی دارند. در مرکزشان ستاره ها سخت در هم فشرده اند به نحوی که تفکیک آنها از یکدیگر میسر نیست. بین ستاره های این خوشه ها، گاز و غباری وجود ندارد. قطر خوشه های کروی بین 10 تا 50 پارسک است. نزدیکترین خوشه کروی، 13 M ،در صورت فلکی جاثی به فاصله 7000 پارسک از ما است. خوشه های کروی عمدتاً در هاله کهکشان ما توزیع شده اند.
  • هر پارسک برابر با 3.2 سال نوری می باشد.

  امتیاز: 0.00