منو
 صفحه های تصادفی
امام خمینی و آسیب شناسی انقلاب اسلامی - بی‌صبری در برابر کمبودها
پیشگویی های ولادت پیامبر اکرم
Scandium
کوراک
کارنامه انیشتن
انواع مانیتور
فراخوان مشارکت در محتوای گروه تاریخ
همریختی
کامپیوتر کوچک
تغییر و تحول اجتماعی
 کاربر Online
1159 کاربر online
 : زمین شناسی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline اسماعیل حامدی 3 ستاره ها ارسال ها: 107   در :  یکشنبه 17 مهر 1384 [05:51 ]
  قنات
 

یکی از راههای بهره برداری از آبهای زیر زمینی که از قدیم در کشور ما و برخی کشورهای دیگر معمول بوده قنات است. اولین قناتها در ایران و در حدود 3000 سال پیش ساخته شده اند. امروزه نیز در بسیاری از نقاط ایران استفاده از آب قنات به ویژه برای آبیاری بسیار متداول است. در کشور ما در حال حاضر سالانه در حدود 9/7 میلیارد متر مکعب از آبهای زیرزمینی به وسیله 28794 رشته قنات استخراج می شود. این مقدار آب بیش از 16 درصد آبی است که سالانه از منابع زیرزمینی بهره برداری می شود.

عکس پیدا نشد

ساختمان قنات

قنات یا کاریز عبارت است از یک مجرای زیر زمینی با شیب کم همراه با تعدادی چاه قائم به نام میله که در زمین حفر می شود ت آب زیر زمینی خود به خود بدون نیاز به تلمبه یا وسایل مصنوعی دیگر در سطح زمین جریان پیدا کند. قناتها را در رسوبات آبرفتی به خصوص در مخروط افکنه ها حفر می کنند. آب باران و آبهای سطحی با نفوذ به درون رسوبات غالبا دانه درشت قسمتهای بالای مخروط افکنه ها مخازن آب زیر زمینی غنی موجود در آنها را تغذیه می کنند.
مجرای تقریبا افقی قنات که پیشکار یا کوره نیز خوانده می شود آب زیرزمینی با به طرف محل خروج یا مظهر قنات هدایت می کند. طول پیشکار قناتها متفاوت است و از چند صد متر تا دهها کیلومتر تغییر می کند. پیشکار قنات را از طرف مظهر قنات به طرف مادر چاه، یعنی به طرف بالا دست، حفر می کنند. در حین حفر پیشکار قنات، چاههای قائم یا میله‌هایی برای خارج کردن خاکهای کنده شده و رساندن هوا به مقنی ها حفر می شود. وجود میله ها همچنین از نظر هدایت مسیر قنات از سطح زمین، رفت و آمد مقنی ها و لای روبی قنات نیز ضروری است.

  امتیاز: 0.00