منو
 صفحه های تصادفی
انگیزه ، آرزو در روستا
سیستم های مشتری مدار در حمل و نقل ریلی
کوفه؛ مرکز حکومت امام مهدی علیه السلام
عملیات ویرایش سنتی
لوترکینگ «مارتین»
آزادی و تعلیم و تعلم زنان در ایران
سیدریت
اثرات خطرناک آفتکشها بر سلامت انسان
آخرین تلاش محمدعلی میرزا
موعظه صبحگاهی امام علی علیه السلام
 کاربر Online
478 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  یکشنبه 06 آذر 1384 [15:06 ]
  تعریف سیاره
 


هر جرم آسمانی که (مستقیما) گرد ستاره‌ای حرکت کند، ستاره یا شبه ستاره نباشد و آنقدر بزرگ باشد که گرانش خود آن ، موجب شود که شکل کروی داشته باشد، سیاره است.


  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  چهارشنبه 30 آذر 1384 [13:05 ]
  >سیاره سرخ
 


در میان سیارات ، از نظر رنگ ، مریخ یکی از عجیبترین سیارات به شمار می رود. مریخ، که چهارمین سیاره از سیارات منظومه شمسی است، از مدتها پیش توجه داشنمندان را به خاطر رنگ عجیب و غریبش به خود جلب کرده بود. سیاره مریخ هنگامی که در مدار خود به زمین نزدیک می شود و در نتیجه می توان آن را با وضوح بیشتری دید، همانند یک ستاره سرخ رنگ به نظر می رسد.

تصویر

علت این امر وجود خاک و صخره های سرخ رنگ ، در سطح این سیاره است. نکته جالبتر اینکه این ذرات در اتمسفر رقیق مریخ هم شناور هستند. به همین علت در برخی مواقع این سیاره کاملا سرخ رنگ به نظر می رسد.





  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline سیارک 1 ستاره ها ارسال ها: 13   در :  شنبه 16 اردیبهشت 1385 [15:24 ]
  قشنگ ترین سیاره ی منظومه ی شمسی
 

قشنگترین سیاره ی منظومه ی شمسی
وقتی به نزدیکی زحل می رسیم حلقه هایی می بینیم که از گاز های هلیم و متان درست شده است .
زحل آخرین سیاره ای است که با چشم غیر مسلح می شود دید .
زحل را می توان در یک دقیقه دو دقیقه قبل طلوع خورشید دید
دما در زحل 175درجه سانتیگراد زیر صفر است
زحل از گاز های هلیم متان هیدروژن درست شده است .

  امتیاز: 0.00    نمایش یاسخ های این پست  
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline سیارک 1 ستاره ها ارسال ها: 13   در :  شنبه 30 اردیبهشت 1385 [05:12 ]
  بهترین سیاره ی منظومه ی شمسی
 

گروه اروپایی شکار سیاره که توسط میکل مایور(Michel Mayor)در سوئیس شکل گرفته به تازگی سیاره ی فراخورشیدی جدیدی را گزارش داده اندکه از صفحه ی ستاره ی میزبان خود عبور می کند. این نهمین سیاره ی فرا خورشیدی گذری است که تا کنون کشف شده. اما این سیاره ویژه است. سیاره ی مورد نظر، که به دور یک ستاره ی نوع k از قدر 7/7 به نام HD189733 در صورت فلکی valpecula می گردد،بهترین چشم انداز را برای بررسی جو و دمای یک سیاره ی فرا خورشیدی به منجمان حرفه ای ارائه می دهد. همچنین برای منجمان آماتور آسان ترین فرصت را برای آشکار سازی یک دنیای دیگر که به دورستاره ای دیگر می گردد،فراهم می کند. به علاوه،ستاره ی میزبان تنها 3 درجه از سحابی Dumbbell (m27) فاصله دارد، که در این فصل بعد از غروب آفتاب برای رصدگران نیم کره ی شمالی در موقعیت مناسبی برای رصد قرار دارد.

تصویر1: در فاصله تنها 3 درجه از سحابی dumbell یا M27 ، ستاره ی HD189733 به همراه سیاره ی بسیار داغ خودبا قدر 7.7 می درخشد. دوربین دو چشمی تنها چیزی است که شما برای دیدن این کوتوله ی نارنجی از نوع K احتیاج دارید. این ستاره در بعد 20h ,00.7m و در میل22.43+ قرار دارد. این تصویر 0.9 ثانیه ی قوسی ٌٌﭘهنا دارد.

با استفاده از تلسکوپ۹/۱متری در رصدخانه ی Haute-Provence در فرانسه، گروه مایور از روش سرعت زاویه ای استفاده کردند تا کشش جاذبه ی سیاره بر ستاره ی میزبانش را کشف کنند.این رصد ها نه تنها خود سیاره را آشکار کرد، بلکه نشان داد که سیاره در دوره های معینی از مسیر مقداری از نور ستاره را سد می کند. رصدهای بعدی گذرها را تایید کرد(که 2 ساعت طول می کشند) و نشان داد که در هر گذر نور ستاره 2 درصد (برابر0.03 قدر) کاهش می یابد. این بیشترین میزان گرفت است که تا کنون میان سیارات فرا خورشیدی دیده شده است.

با ترکیب سرعت زاویه ای با رصد گذرها، جرم سیاره(۱۵/۱ برابر مشتری)، قطر آن( ۲۶/۱برابر مشتری)، دوره ی مداری(۲۱۹/۲روز)، فاصله از سیاره ی میزبان(۰۳۱۳/۰ برابر فاصله ی زمین تا خورشید)، و چگالی آن (۷۵/۰گرم در هر سانتیمتر مکعب، که گازی بودن آن را تایید می کند)، محاسبه شده است.

با توجه به دمای ستاره و فاصله ی ۰۳۱۳/۰واحد نجومی میان ستاره و سیاره،دمای سیاره بایدچند صد درجه ی سلسیوی باشد. پس در گروه `مشتری های بسیار داغ` قرار می گیرد. این گروه شامل سیاراتی می شود که جرمی در حدود مشتری دارند و در زمانی کم تر از 3 روز به دور ستاره ی میزبان خود می گردند.با این دمای زیاد تصور حیات به روی آن یا حتی یکی از قمر هایش بسیار دور از ذهن است.

به گفته ی دیوید چاربونیو David Charbonneau، که از تلسکوپ های هابل و اسپیتز برای اندازه گیری دما و اتمسفر چندین سیاره ی گرفتی فرا خورشیدی استفاده کرده است `این سیاره به طور قطع یک نمونه ی به خصوص برای رصد های برنامه ریزی شده ی بعدی خواهد بود. `

محققان به چند دلیل جذب سیاره ی HD189733 شده اند. اول اینکه مدار بسیار تنگ به معنای تعدد گذر ها است.دوم، کاهش 3 درصدی نور (به علت بزرگی اندازه ی سیاره نسبت به ستاره) تعقیب گذر ها را آسان می کند. سوم اینکه، ستاره درخشان است،و تنها 63 سال نوری از زمین فاصله دارد. این بدان معناست که ستاره شناسان می توانند در رصدهایشان مقدار نسبت سیگنال به نویز را افزایش دهند.چهارم اینکه، دمای بالای سیاره تضمین می کند که اسپیتزر می تواند تشعشعات حرارتی آن را آشکار کند، همانطور که پیش از این نیز همین کار را برای سیاره های فرا خورشیدیHD 20945 و TrES-1 انجام داده است.

به یاری این شرایط مطلوب، تحقیقات ممکن به حرفه ای ها محدود نمی شود. ستاره ی مورد نظر آنقدر درخشان هست که توسط یک دوربین دو چشمی دیده شود. ستاره شناسان آماتور نیز می توانند با استفاده از یک تلسکوپ کوچک و دوربین CCD کاهش 3 درصدی نور را در مواقع گرفت اندازه گیری کنند.

جرج لافلین (George Laughlin)،یکی از بنیان گذاران Transitsearc.org ، HD189733 را به فهرست رصدی خود اضافه کرده است. Transitsearc.org ، گروه های رصدی آماتوری در سطح جهانی را برای ردیابی سیاره های فرا خورشیدی گذری سازمان دهی می کند . در نزدیک ترین گرفت بعد از کشف این سیاره در هشتم اکتبر(17 مهر ماه)ساعت 1:53 به وقت جهانی، بسیاری از رصدگران آمریکای شمالی که بهترین شرایط را برای رصد این گرفت داشتند، آن را رصد کردند. در رصد های بعدی با مطالعه ی هر تغییر غیر عادی در زمان بندی گرفت ها می توان حضور گرانشی سیارات احتمالی دیگر در این منظومه را ردیابی کرد، از جمله سیاراتی با جرمی در حدود جرم زمین.

به گفته ی لافلین:` بسیار جالب توجه است که بتوانیم از اندازه گیری های بصری آماتوری برای تخمین های شعاعی بعدی استفاده کنیم. زیرا قطر این سیاره نیز مانند سیاره ی HD209458b به وضوح بیش از آن چیزی است که توسط مدل های استاندارد اندازه گیری شده است.` او همچنین اشاره می کند که رصدهای آماتوری بعدی میتواند نشان دهد که آیا این ستاره دارای لکه های ستاره ای می باشد یا خیر.






منبع خبر : sky & telescope
نویسنده خبر : سیما قدیرزاده

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline سیارک 1 ستاره ها ارسال ها: 13   در :  شنبه 06 خرداد 1385 [05:01 ]
  سیاره ی مریخ
 

وجود آب در مریخ، نشانه حیات
تحلیلی بر وجود یا عدم وجود حیات و امکان آن در مریخ

شاهدی دیگر که احتمال وجود آب را قوت می بخشد ندولهای ( اجسام مدور ) کوچکی هستند که اصطلاحاً `بلو بریز `نامیده می شوند و نشان می دهند که این اجسام به وسیله جریان آب از صخره ها جدا شده و کنده شده اند . دانشمندان مقادیر زیادی نمک پیدا کرده اند که این خود نیز شاهدی دیگر بر وجود آبی است که امروزه تبخیر شده است . از نمکهای رسوب یافته مشخص شده که این نمکها نه تنها مرطوب بوده اند بلکه اسیدی نیز هستند این وضعیت هر چند عمومیت ندارد ولی حالت غیر ممکن برای وجود حیات نیست.
اشاره
کشف آثار وجود آب در گذشته مریخ که توسط دو مریخ نورد ناسا انجام شد، در صدر فهرست ده اکتشاف علمى برتر سال 2004 قرار گرفت. مقاله حاضر نیز ترجمه فارسی این مقاله برتر می باشد.در صدر فهرست مهمترین پیشرفت هاى علمى سال 2004 مجله ساینس که امسال نیز از اختلاف نظرها مستثنى نیست، کشف آب در سیاره مریخ قرار دارد. اسپیریت و آپورچونیتی، دو مریخ نورد ناسا شواهد قانع کننده‌اى از وجود پایدار آب شور و اسیدى بر سطح سیاره سرخ یافته اند.
سیاره مریخ، مارس، یا سیاره سرخ، دیر زمانی است که فکر بشر را به خود مشغول داشته است. فرضیه حیات بر روی این سیاره سرخ، چه در زمان حاضر یا در گذشته ، دیر زمانی است که طرح شده است ولی روزبروز بدرستی آن بیشتر پی برده می شود.
تحقیقات بدانجا پیش رفته است که دانشمندان ناسا ( سازمان فضایی آمریکا )بدنبال یک پروژه اختصاصی به نام `اکتشاف مریخ ` به ارسال فضاپیمای اسپیریت و اکتشافات جدید ، از جمله نمونه گیری و عکسبرداری از این سرزمین ناشناخته پرداختند. مقاله حاضر گوشه ای از یافته های این گروه را در این زمینه بیان می کند که برترین مقاله سال 2004 هم از طرف مجله science نام گرفته است و تالیف آن به صورت این گزارش از دانشمندان ناسا می باشد که در آن شواهد مختلف وجود حیات بر روی کره قرمز مریخ بیان شده است. در این گزارش ، بیشترین تاکید بر روی شناخت و آنالیزهایی است که بر روی نمونه های خاک و سنگ انجام شده است.

شواهد و قراین
در روزچهار شنبه یعنی در اول دسامبر 2004 دانشمندان خبری دادند مبنی بر این که وجود آب هزاران مایل مربع را از سطح مریخ فرا گرفته و یک محیط زیست فراهم نموده که همگی حکایت از وجود حیات در این کره دارد .
`وضعیت سطح مریخ به نحوی است که ممکن است در دوره های خاصی ، زیستگاه موجودات زنده بوده باشد `، این مطلب را دانشمند ستاره شناس دانشگاه کرنل یعنی استیون اسکویر بیان نمود .
یازده گزارش تهیه شده توسط 122 محقق که در ژورنال ساینس تهیه شده نیز دلالت بر این دارد که `اولین مدارک ومستندات ژءولوژیکی و ژءوشیمیایی ،وجود آب در مریخ را بیان می کند. `
شواهدبیشتر – در طرف مقابل سیاره مریخ یک زوج از لایه های صخره هایی آزمایش شده که نشانه های هوازدگی گسترده صخره ه را با آب رنشان می دهد . که محققان آن را دلیل محکمی بر وجود زندگی و حیات می دانند.
گزارش نهایی این تحقیق ،در سال آینده منتشر خواهد شد ، اما به مرور زمان شکها و تردیدهایی که در زمینه اثبات وجود آب به میزان بسیار زیاد در چندین میلیون سال قبل وجود دارد از بین رفته است ،درست مشابه وجود آب و زندگی بر روی زمین منتها چند میلیون سال فبل ،این آب تا چه زمان چه مدتی وجود داشته است؟ و آیا اقیانوسها و رودخانه هایی وجود داشته یا فقط به صورت یک لایه نازک بر سطح این کره خاکی پراکنده بوده است؟
هنوز هیچگونه مدرک مستقیمی دال بر وجود زندگی بر روی کره مریخ بدست نیامده است ، اما شواهدی که از وجود آب در این کره طی برنامه 820 میلیون دلاری کشف مریخ به دست آمدهاست این موارد به یقین نزدیک شده است .
`ما نمیدانیم که زندگی در مریخ وجود داشته یا نه؟ ولی مطمئن هستیم که این مورد یکی از امکان پذیرترین ایده هاست .` این مطلب را جفری کارگل ژئولوژیست اداره ارزیابی و زمین شناسی آمریکا بیان نموده است . `آنچه تا بحال فهمیده ایم نیاز به یک فرضیه را ضروری می سازد و آن فرضیه ایی است مبنی بر وجود حیات در کره مریخ مگر آن که شواهدی خلاف آن بدست آید .`
آزمایش های مشخصی باید برنامه ریزی شوند به این منظور که نمونه های خاک و سنگی که از مریخ آورده شده اند کاملاً جدا شوند ( تفکیک و خالص شوند ) . همچنین کارگل بیان کرده است که در عین حال نکته مهم که نباید فراموش کنیم و باید مراقب آن باشیم این است که نمونه هایی که از مریخ به دست آمده یا به دست می آید به موجودات میکروبی سطح زمین آلوده نشوند.
دو وسیله که همراه مریخ پیمای اسپریت بر روی سطح مریخ به مدت 90 روز حرکت نموده اند حدود 50 هزار عکس از سطح مریخ تهیه کرده اند. این عکسها طی دو مایل حرکت عرضی حتی بر روی شیبهای تند تهیه شده است .
در قسمتی دیگر مریخ نمونه هایی به دست آمده که نشان می دهد لایه هایی از سطح صخره ها به تازگی بوسیله آب تحت تاثیر قرار گرفته و هوازده شده است . کارگل می گوید که صخره هایی وجود دارد که لایه لایه شده است ونواحی را نشان می دهد که بطور متناوب و در مدت 250هزار تا نیم میلیون سال بطور متناوب تحت تاثیر آب گرفتگی و خشکی قرار گرفته است .
شاهدی دیگر که احتمال وجود آب را قوت می بخشد ندولهای ( اجسام مدور ) کوچکی هستند که اصطلاحاً `بلو بریز `نامیده می شوند و نشان می دهند که این اجسام به وسیله جریان آب از صخره ها جدا شده و کنده شده اند .
دانشمندان مقادیر زیادی نمک پیدا کرده اند که این خود نیز شاهدی دیگر بر وجود آبی است که امروزه تبخیر شده است . از نمکهای رسوب یافته مشخص شده که این نمکها نه تنها مرطوب بوده اند بلکه اسیدی نیز هستند این وضعیت هر چند عمومیت ندارد ولی حالت غیر ممکن برای وجود حیات نیست. به عبارت دیگر هر چند شرایط اسیدی و نمکی شدید مشکلی برای زندگی میکروبی بر روی زمین محسوب می شود ولی در مناطقی از اسپانیا نیز می توان با وجود همین شرایط، میکرو ارگانیسم ها ی زنده را دید.
هر چند متان در اتمسفر وجود دارد ولی دانشمندان متعقد هستند که منبع ذخیره متان در مریخ زیر سطح خاک یخ زده در نواحی قطبی مریخ می با شد .
مروری بر اکتشافات و مقالات منتشر شده در این راه با قدرت بیشتری ثابت می کند که ادامه این راه ضروری است و می توان از وسایلی نظیر سطح پیمای نمونه گیر و حتی انسانهایی که به مریخ بروند استفاده نمود. این مطلب را مایکل مایر سر پست دانشمندان در پروژه اکتشاف مریخ بیان میکند که در قسمت دیگری می گوید که اکتشافات جالب و مهیج دیگری در انتظار ما وب روی سیاره سرخ دارد دانشمندان می گویند که مدارک و شواهد مشخصی از زندگی در مریخ –در حال یا گذشته – می تواند در انتظار نمونه هایی باشد که از خاک یا صخره هایی که آنالیز های آزمایشگاهی بر روی آن انجام گرفته است و البته همه این ها ممکن است برای سال 2014 یا بعد از آن لیست شود.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  پنج شنبه 18 آبان 1385 [06:35 ]
  سیاره سرد و سوزان
 

تحقیقات جدید ستاره‌شناسان نشان می‌دهد نیمه یک سیاره‌ی دوردست، همواره بسیار داغ و سوزان و نیمه دیگر آن همواره سرد است. به گزارش سایت اینترنتی اسپیس.کام ، سیاره آپسیلون آندرومدا بی که در فاصله ‪ ۴۰‬سال نوری از زمین و در صورت فلکی آندرومدا قرار گرفته ، یک سیاره عظیم و گازی شکل (مشابه سیاره مشتری) است که در مدار ستاره‌ای به نام آپسیلون آندرومدا چرخش می‌کند.

دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس که موفق به اندازه‌گیری دمای نقاط مختلف این سیاره شده‌اند عقیده دارند سیاره آپسیلون آندرومدا بی احتمالا به شکلی گرفتار جاذبه ستاره مادر خود شده که یک طرف آن همواره در جهت ستاره قرار داشته و روز بوده و طرف دیگر آن همواره شب است (همانند قمر ماه که یک سوی آن همواره روشن و طرف دیگر آن همواره تاریک است).

این سیاره که نخستین بار در سال ‪ ۱۹۹۶‬شناسایی شده بود، در فاصله‌ای اندک از ستاره خود چرخش کرده و مدار حول این ستاره را در کمتر از ‪ ۵‬روز به شکل کامل طی می‌کند. محققان دانشگاه کالیفرنیا در این مطالعه با استفاده از تلکسوپ فضایی و مادون‌قرمز `اسپیتزر` سازمان `ناسا` برای نخستین بار موفق به ثبت دماهای مختلف در سطح یک سیاره در خارج از منظومه شمسی شده‌اند. این یافته‌ها نشان می‌دهد دمای طرف روشن این سیاره بین ‪ ۱۴۰۰‬تا ‪۱۶۵۰‬ درجه سانتی‌گراد متغیر بوده و دمای ناحیه تاریک آن در حدود ‪ ۲۰‬تا ‪ ۲۳۰‬درجه سانتی‌گراد است. گزارشی از این مطالعه در نسخه اینترنتی نشریه علمی `ساینس` منتشر شده است.

  امتیاز: 0.00