منو
 صفحه های تصادفی
شیمی مو
پیروی از معصومین پیروی از خداست
ابو ابراهیم عبدالله بن محمد
جبر
جدال فیزیک و متافیزیک
همراهان پیامبر اکرم در بهشت
موتور درون‌سوز
ماکان کاکی
اسفنج
شرکت سهامی
 کاربر Online
1025 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  سه شنبه 27 دی 1384 [12:45 ]
  خورشید گرفتگی چیست؟
 


چرا هرماه خورشید گرفتگی اتفاق نمی‌افتد؟ انواع خورشید گرفتگی‌ها چگونه هستند و چه‌طور می‌توان یک خورشید گرفتگی را بدون خطر رصد کرد؟


تصور کنید که در حال حرکت در طول یک خیابان هستید و در حال تحمل گرما و نور شدید خورشید ناگهان آسمان تاریک می شود و شما برای مدت کوتاهی احساس راحتی می کنید و سپس دوباره نور خورشید بر شما می تابد. شاید از کنار این اتفاق به آسانی بگذرید اما اگر بدانید عاملی که باعث این اتفاق شده است سایه ماه بوده و شما آن قدر خوش شانس بوده اید که به طور اتفاقی در امتداد نوار بسیار باریک سایه ماه بوده اید شاید این اتفاق برای شما طور دیگری جلوه کند.

همانطور که می دانید مدار ماه به گرد زمین اندکی با صفحه زمین خورشید زاویه دارد و این امر باعث می شود که ما هر ماه شاهد خورشید گرفتگی نباشیم. خورشید گرفتگی زمانی اتفاق می افتد که ماه در بین زمین و خورشید قرار گیرد و سایه خود را بر زمین بیافکند. اما این اتفاق زمانی به وقوع می پیوندد که ماه تقریبا نزدیک یکی از گره های مداری خود باشد (گره های مداری نقاطی هستند که در آن مدار یک جسم مدار جسم دیگری را قطع می کند.) زیرا هنگامی که ماه در نزدیکی گره های خود باشد تقریبا بر صفحه زمین خورشید منطبق می شود و بنابراین این امکان وجود دارد تا سایه خود را بر زمین بیافکند و عده ای از علاقه مندان را از خانه هایشان بیرون بکشد.

تصویر


کسوف ها به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند: کلی، جزئی و حلقوی. در گرفت حلقوی آن قدر فاصله ما از زمین دور است که اندازه قرص آن در آسمان از دید ناظر زمینی کوچک‌تر از خورشید است.کسوف ها به سه شکل اصلی اتفاق می افتد. نوع اول آن کسوف حلقوی است. همانطور که می دانید مدار ماه بیضوی است و طبعا گاهی اوقات در اوج (دورترین فاصله از زمین) و گاهی اوقات در حضیض (نزدیک‌ترین فاصله از زمین) به سر می برد. اگر هنگام کسوف ماه در اوج مداری خود باشد اندازه زاویه‌ای آن، آن‌گونه که از زمین دیده می‌شود، در مقایسه با اندازه زاویه ای خورشید کمتر می شود و بدین ترتیب ماه نمی تواند همه قرص خورشید را در پشت خود مخفی سازد. بدین ترتیب خورشید در میانه گرفت به صورت حلقه ای نورانی دیده می شود و این خود یکی از جاذبه های این نوع کسوف است. کسوف 11 مهر ماه در بخشهایی از اسپانیا و آفریقا بدین صورت دیده می شود.

نوع دوم کسوف کلی است. در هنگام کسوف کلی ماه آن قدر از زمین دور نیست که نتواند کل قرص خورشید را در پشت خود مخفی سازد. با پنهان شدن قرص خورشید در پشت قرص ماه نا گهان تاج خورشید خود نمایی می کند و بدین ترتیب نماهای رویایی که همه ما از کسوف دیده ایم به وجود می آیند. نمونه چنین کسوفی در سال 1378 در کشور ما اتفاق افتاد و بسیاری را جذب خود کرد.

نوع سوم کسوف کسوف جزیی است که کسوف روز دوشنبه نیز از همین نوع است. در این نوع کسوف به سبب موقعیت جغرافیایی ناظر در روی زمین و همچنین به دلیل موقعیت ماه در مدارش، زمین وارد تمام‌سایه ماه نمیشود و یا تمام‌سایه ماه از مکان رصد ناظر عبور نمی کند. بدین ترتیب رصد گر تنها در نیم سایه قرار می‌گیرد و از دید او فقط بخش‌هایی از خورشید به وسیله ماه پوشیده می‌شود.

البته نوعی دیگری از کسوف هم وجود دارد که می توان آن را هم در رده حلقوی ها در نظر گرفت و هم در رده کسوف های کلی. در این نوع کسوف در بعضی از نقاط زمین کسوف کلی است و در بعضی از نقاط ماه قسمت های بسیار کمی از قرص خورشید را نمی پوشاند. این نوع از کسوف ها نیز بسیار زیبا هستند. نمونه از این نوع کسوف امسال (۱۳۸۴) در بخش هایی از منطقه آمریکای مرکزی اتفاق افتاد.

اما نکات لازم در هنگام رصد کسوف جزیی

  • به هیچ وجه بدون فیلتر به خورشید نگاه نکنید.
  • برای نگاه کردن به خورشید از شیشه هایی که به وسیله دود شمع و یا به طرق دیگر دودی شده اند استفاده نکنید چرا که آن ها تنها شدت نور را کم می کنند و نمی توانند جلوی پرتوهای خطرناک نور خورشید را نمی گیرند.
  • با ابزار نجومی به هیچ وجه بدون فیلتر به خورشید نگاه نکنید.
  • بهترین روش دیدن کسوف استفاده از ابزار هایی مثل اتاق تاریک و یا انداختن تصویر بر روی دیوار یا پرده است.

-منبع: مجله نجوم
-نویسنده: علی کوهپایی

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  دوشنبه 04 مهر 1384 [14:30 ]
  خورشید گرفتگی جزئی
 


یازدهم مهر خورشید در آسمان بخش های وسیعی از آسیا، اروپا و آفریقا می‌گیرد. خورشید گرفتگی 11 مهر یک کسوف حلقوی است که مسیر گرفت از بسیاری کشورهای آفریقایی و اسپانیا و پرتغال می‌گذرد.

در سرتاسر ایران هم گرفت جزئی دیده می‌شود. بهترین موقعیت از آن ساکنان جنوب غرب کشور است. بطور متوسط گرفت در ایران 2 ساعت طول می‌کشد و اوج آن ساعت 2 بعد از ظهر است.

منبع خبر: مجله نجوم

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  یکشنبه 10 مهر 1384 [07:25 ]
  خورشید گرفتگی جزئی در تهران
 



دوشنبه 11 مهر 84 از ساعت 12 و 57 دقیقه و 8 ثانیه در تهران آغاز و ساعت 14 و 56 دقیقه و 55 ثانیه پایان می‌یابد. درصد گرفت خورشید در تهران با بیش از 20 درصدد سطح خورشید که توسط ماه پوشانده شده می باشد. شرایط رصد در نیمه غربی کشور مناسبتر است و در مرز ترکیه (درست در چند قدمی مرز ، داخل کشور ترکیه) خورشید گرفتگی تقریبا کامل خواهد بود. برای این کار باید از ابزارهای مجهز به پالایه فیلتر کمک گرفت. و رصد بدون محافظ ویژه برای چشم بسیار خطرناک است.

  امتیاز: 0.20    نمایش یاسخ های این پست  
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  چهارشنبه 12 بهمن 1384 [12:03 ]
  > خورشید گرفتگی چیست؟
 




  • چگونه به کمک قوانین کپلر میتوان خورشید گرفتگی را توضیح داد؟

  • آیا خورشید گرفتگی بصورت دوره‌ای و در فاصله زمانی برابری به موالات هم صورت میگیرد؟



  امتیاز: 0.00    نمایش یاسخ های این پست  
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  شنبه 29 بهمن 1384 [14:20 ]
  خورشید گرفتگی
 

سلام

می توان بدون محاسبات بیش از اندازه ، مشخصات اصلی یک خورشید گرفتگی یا ماه گرفتگی را با دقت بدست آورد. در یک خورشید گرفتگی ، وضعیت ، به علت این حقیقت که مراحل واقعه برای ناظرهای متفاوت در سطح زمین مختلف است، پیچیده می باشد. در صورتی که در مورد یک ماه گرفتگی همه ناظرها در لحظات یکسان مراحل یکسانی را مشاهده می کنند.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline کیانی 3 ستاره ها ارسال ها: 244   در :  چهارشنبه 20 اردیبهشت 1385 [05:12 ]
  سایه ماه
 

سایه ماه هم مانند سایه زمین تشکیل شده است از یک قسمت تریک مرکزی یاسایه کامل ونیم سایه. سایه تاریک ماه لکه ای به قطر 265 کیلومتر برروی زمین ایجاد می کند که اگر ما دراین قسمت باشیم گرفت کامل خواهیم داشت ولی اگرکمی ازسایه کامل بیرون برویم ودرنیم سایه قرارداشته باشیم گرفتی جزئی راخواهیم داشت. و مسلما اگراز نیم سایه خارج باشیم گرفتی را نخواهیم داشت. نتیجه حرکتی مدارماه این است که عبورسایه اش باحداقل سرعت 1700 کیلو متر برساعت زمین راجاروب می کند. اگر بخواهیدخورشیدگرفتگی کاملی راداشته باشید باخود رادرمسیراین جاروب شده توسط لکه تاریک قراردهید.

  امتیاز: 0.00    نمایش یاسخ های این پست  
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  پنج شنبه 24 اسفند 1385 [13:49 ]
  خورشید گرفتگی جزیی ‪ ۲۸‬اسفند ماه
 

سلام

یک خورشید گرفتگی جزیی ‪ ۲۸‬اسفند ماه در بخش‌های شرقی کشورمان قابل رصد خواهد بود. استان‌هایی که می‌توان این خورشید گرفتگی جزیی را در لحظه طلوع خورشید مشاهده‌کنند سمنان، کرمان، خراسان رضوی، شمالی و جنوبی، سیستان و بلوچستان، یزد، گلستان و بخش‌هایی از استان مازندران هستند.

سال ‪ ۸۵‬با یک خورشید گرفتگی جزیی در روز ‪ ۹‬فروردین آغاز و با خورشید گرفتگی جزیی دیگر در ‪ ۲۸‬اسفند پایان می‌یابد.

ذکر این نکته ضروری است که رصد خورشید گرفتگی بدون ابزار مخصوص خطر جدی را برای چشمان انسان به همراه دارد و استفاده از فیلتر خورشید و یا عینک‌های استاندارد مشاهده خورشید برای نگاه به خورشید در لحظه کسوف الزامی است.

بیشترین درصد گرفتگی و طولانی‌ترین زمان مشاهده در استان خراسان رضوی و در شهر مشهد با ‪ ۴۴‬درصد و به مدت نزدیک به ‪ ۳۶‬دقیقه خواهد بود و کمترین مقدار در استان هرمزگان با یک درصد پوشیدگی است. لحظه طلوع خورشید در مشهد ‪ ۵‬و ‪ ۳۸‬دقیقه بامداد است لذا با توجه به تقارن زمان این رویداد با نزدیکی به شب سال نو و حضور مردم دیگر شهرها در مشهد، لزوم اطلاع‌رسانی در روزهای قبل از خورشید گرفتگی برای خطرات نگاه به خورشید در این زمان خاص الزامی به نظر می‌رسد.

هموطنان در خراسان شمالی تا ساعت ‪ ۶‬و ‪ ۱۴‬دقیقه، خراسان جنوبی ‪ ۶‬و ‪۵‬ دقیقه و مرکز استان سیستان و بلوچستان تا ‪ ۵‬و ‪ ۵۸‬دقیقه قادر به مشاهده کسوف جزیی هستند. بدیهی است از ذکر زمان برای استان‌های دیگر نیز به دلیل کم بودن مدت گرفتگی صرفنظر شده است. استان‌های گلستان، کرمان و مازندران در رده‌های بعدی مدت زمان گرفتگی اما به نسبت کوتاه هستند.

  امتیاز: 0.00