منو
 کاربر Online
882 کاربر online
 : شیمی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline فیروزه نجفی 3 ستاره ها ارسال ها: 775   در :  دوشنبه 15 اسفند 1384 [13:59 ]
  معضل کاهش ضخامت لایه اوزون
 

معضل کاهش ضخامت لایه اوزون

کاهش ضخامت لایه اوزون در هوا کره بویژه کاهش 50 درصدی آن برفراز قطب جنوب دو دهه است که به یکی از مهمترین نگرانیها برای شهروندان در سراسر جهان تبدیل شده است. پژوهشگران بر این باورند که عامل اصلی تخریب لایه اوزون واکنشهایی است که در وقوع آنها کلروفلوئوروکربنها مشارکت دارند.

شیمیدانان با مطالعه واکنشهای شیمیایی که امکان انجام شدن آنها در لایه استراتوسفر فراهم است نشان داده‌اند که مولکولهای اوزون با جای ایفای نقش در واکنشهایی که به جذب پرتوهای پرانرژی و خطرناک فرابنفش خورشید می‌انجامد در واکنشهای شیمیایی دیگری در گیر می‌شوند که به دلیل حضور اتمهای کلر حاصل از شکسته شدن مولکولهای کلروفلوئوروکربنها در لایه استراتوسفر به وقوع می‌پیوندد.


  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline لیلا مهرمحمدی 3 ستاره ها ارسال ها: 411   در :  شنبه 13 خرداد 1385 [10:56 ]
  لایه ازون، عینک آفتابی زمین
 

لایه ازون وظیفه محافظت زندگى در سطح زمین را در مقابل تشعشعات مضر خورشید از جمله اشعه ماوراء

بنفش را بر عهده دارد که این تشعشعات عامل ایجاد سرطان پوست و دیگر بیمارى هاى پوستى هستند.

در حقیقت مردم از سال 1980 متوجه این زنگ خطر شدند که فعالیتهاى انسانى که موجب ایجاد گازهاى

شیمیایى در جو مى شود لایه ازون را تحت تاثیر قرار داده اند و آن را سوراخ کرده بنابراین دولتها با تصویب

پروتکل مونترال که به موجب آن گازهاى تخریب کننده لایه ازون را از جمله گازهاى CFC را تحریم مى کند به

دنبال راهى براى ترمیم و کم کردن تاثیر این گازهاى مضر بر روى لایه ازون بوده اند.

اما امروز با گذشت تقریبا 20 سال از انتشار این قرارداد سوراخ لایه ازون نه تنها ترمیم نشده بلکه روز به روز

بزرگتر شده و اشعه ماوراء بنفش به طور روزافزون زندگى جانداران را در سطح زمین تهدید مى کند.

سوراخ ایجاد شده در لایه ازون در سال 2005 بسیار بزرگتر از قبل شده است و وسعت آن در حدود 24

میلیون کیلومتر مربع در فضا بوده که تقریبا محدوده اى به اندازه آمریکاى شمالى است.

محققینى از دانشگاه ناسا طى مقاله اى که عنوان آن بازیافت ازون در لایه پایینى استراتوسفر است و قرار

است در نشریه تحقیقاتى ژئوفیزیک چاپ شود به دنبال راهى براى ترمیم لایه ازون هستند.

از این مقاله این گونه استنتاج مى شود که ترمیم لایه ازون 50 درصد به کاهش گازهاى CFC

مربوط مى شود.


منبع: سرویس علمی پژوهشی ایسکانیوز

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline سمیه فرشباف 3 ستاره ها ارسال ها: 213   در :  یکشنبه 02 مهر 1385 [12:28 ]
  معضل کاهش ضخامت لایه اوزون
 

سازمان جهانی هواشناسی روز جمعه 31/6/85 اعلام کرد وسعت حفره اوزون بر فراز قطب جنوب به بزرگی این حفره در سال ‪ ۲۰۰۰‬و ‪ ۲۰۰۳‬رسیده است. به گزارش خبرگزاری فرانسه از ژنو ، حفره ایجاد شده در لایه اوزون بر فراز قطب جنوب نسبت به سال گذشته بزرگتر شده است. این حفره در سال ‪۲۰۰۰‬ بیشترین وسعت را یافت و پس از آن در سال ‪ ۲۰۰۳‬مجددا گسترش بی‌سابقه‌ای پیدا کرد.

اوزون لایه محافظی از گاز در جو فوقانی زمین است که نوعی آلودگی هوا باعث سوراخ شدن آن می‌شود. امسال تشکیل این حفره به علت شرایط جوی دیرهنگام ظاهر شد و سریعتر از حد انتظار گسترش یافت. این حفره که بر فراز قطب جنوب متمرکز است در حال حاضر ‪ ۲۷‬میلیون کیلومتر مربع وسعت دارد و انتظار می‌رود بازهم بزرگتر شود.

در سال ‪ ۲۰۰۳‬وسعت حفره اوزون به ‪ ۲۸‬میلیون کیلومتر مربع رسید. اوزون یک مولکول اکسیژن است که جلوی ورود پرتوهای خطرناک فرابنفش خورشید را که به گیاهان آسیب می‌رساند و عامل سرطان پوست و آب مروارید است می‌گیرد. مواد شیمیایی مصنوعی به ویژه کلرین و کلروفلوروکربن‌ها به این لایه آسیب رسانده‌اند. واکنش شیمیایی که باعث نازک شدن لایه اوزون می‌شود، در دمای سردتر ارتفاعات بالا در زمستان نیمکره جنوبی که معمولا از اواخر ماه اوت تا ماه اکتبر ادامه دارد، به اوج خود می‌رسد. پیمان بین‌المللی پروتکل مونترال که در سال ‪ ۱۹۸۷‬به امضا رسید به کاهش تولید کلروفلوروکربن‌ها که شامل گازهای افشانه و سردکننده‌ها می‌شود انجامید.

  • ایرنا

  امتیاز: 0.00